21 ian. 2024 | 22:36

Ce s-a ales de ultimii descendenți ai familiei Romanov din Rusia şi cu ce se ocupă acum – O saga a trecutului și prezentului

ACTUALITATE
Ce s-a ales de ultimii descendenți ai familiei Romanov din Rusia şi cu ce se ocupă acum - O saga a trecutului și prezentului
Familia imperială rusă Romanov - 1913

Dinastia Romanov a reprezentat nucleul puterii în Rusia timp de peste trei secole, începând cu alegerea lui Mihail Romanov ca țar în 1613. Această familie regală a jucat un rol crucial în formarea Rusiei ca putere mondială, dar și-a găsit sfârșitul într-unul dintre cele mai dramatice episoade ale istoriei moderne.

Ascensiunea și căderea dinastiei Romanov

De la Mihail Romanov la Nicolae al II-lea, dinastia a văzut o succesiune de conducători care au modelat destinul Rusiei. Sub conducerea lor, Rusia a trecut de la un stat feudal la un imperiu modern. Figuri precum Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare au extins teritoriul și influența țării, îmbunătățind administrația și introducând reforme culturale și tehnologice semnificative.

asasinarea-familiei-romanov-tar-rusia-comunisti

Familia Romanov

Criza și decăderea monarhiei în Rusia

Totuși, ultimii ani ai dinastiei au fost marcați de instabilitate și crize. Nicolae al II-lea, ultimul țar, a fost un monarh indecis, a cărui conducere a fost afectată de evenimente precum Războiul Ruso-Japonez și Primul Război Mondial. Rolul lui Rasputin, un călugăr mistic controversat și influent în cercurile țariste, în special în ceea ce privește relația sa cu țarina Alexandra, a contribuit la discreditarea monarhiei și a alimentat nemulțumirea publică.

Revoluția Rusă din 1917

Situația a culminat cu Revoluția din 1917, care a marcat sfârșitul domniei Romanovilor și începutul unei noi ere în Rusia. Abolirea monarhiei și asasinarea întregii familii a țarului Nicolae al II-lea în 1918 au închis definitiv capitolul Romanovilor în istoria Rusiei.

Vezi și: Blestemul Romanovilor: toți călăii bolșevici ai familiei Țarului Rusiei au murit la scurt timp după ce au comis asasinatul

Valdimirz Lenin revolutzia rusa 1917

Vladimir Ilici Lenin adresându-se mulțimii din Piața Roșie în 1919 (Foto: Getty Images)

Reabilitarea și canonizarea Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei

După căderea comunismului, Nicolae al II-lea și familia sa au fost reabilitați de statul rus. În anul 2000, Biserica Ortodoxă Rusă i-a canonizat, recunoscându-i ca martiri și răsturnând imaginea lor negativă perpetuată de regimul sovietic.

Reabilitarea si canonizarea familiei Romanov - Tarul Nicolae II al Rusiei

Icoana țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, Biserica Mântuitorului, Sankt Petersburg

Descoperirea Mormântului familiei țarului

În 1991, a fost descoperit un mormânt în apropierea Ekaterinburgului, unde se credea că familia țarului a fost îngropată. Analizele ADN au confirmat identitatea lor, oferind un răspuns la multe întrebări legate de soarta lor.

Ultimii descendenți ai Romanovilor și impactul acestora în societatea modernă

Descendenții Romanovilor trăiesc și în zilele noastre, păstrând vie memoria unei dinastii care a modelat istoria Rusiei. Printre ei se numără Marea Ducesă Maria Vladimirovna, Prințul George Mihailovici și Prințul Dmitri Romanov, fiecare contribuind în felul său la păstrarea moștenirii și tradițiilor familiei.

Marea Ducesă Maria Vladimirovna

Născută în 1953 la Madrid, Spania, Maria Vladimirovna a crescut într-un mediu care a cultivat dragostea pentru istoria rusă. Ea se consideră capul Casei Romanov și a fost o susținătoare activă a monarhiei. Maria Vladimirovna a trăit majoritatea vieții sale în Spania și Franța, implicându-se în diverse activități care promovează cultura și istoria rusă.

Marea Ducesă Maria Vladimirovna

Maria Vladimirovna, Mare Ducesă a Rusiei

Prințul George Mihailovici

Fiul Marei Ducese, George Mihailovici, s-a născut în 1981 la Madrid. A studiat politici internaționale și este implicat în promovarea culturii și istoriei ruse. George reprezintă noua generație a familiei Romanov și își continuă implicarea în activități culturale și comemorative.

George Mihailovici, Mare Duce al Rusiei

George Mihailovici, Mare Duce al Rusiei

Prințul Dmitri Romanov

Prințul Dmitri, născut în 1926 și decedat în 2016, a fost un bancher și filantrop renumit. A trăit în Danemarca pentru majoritatea vieții sale și a fost implicat în numeroase proiecte caritabile și culturale. A contribuit la păstrarea moștenirii și tradițiilor familiei Romanov, menținându-și legăturile cu istoria și cultura rusă.

prințul Dimitri Romanovici Romanov

Prințul Dimitri Romanovici Romanov

Olga Andreevna Romanov

Olga Andreevna, născută în 1950, este fiica prințului Andrei Alexandrovici, cel mai mare nepot al lui Nicolae al II-lea. Ea locuiește în Kent, Anglia, și organizează anual balul tânărului rus la Londra. În prezent, lucrează la o carte despre apartenențele ei la monarhia Europeană. Mai este implicată în păstrarea istoriei și tradițiilor familiei din care provine.

Olga Andreevna Romanov

Olga Andreevna Romanov

Nicoletta Romanov

Nicoletta Romanov este stră-stră-stră-stră-strănepoata lui Nicolae I. Actualmente este actriță italiană, Nicoletta a colaborat cu bijuterii Damiani în 2016 pentru a crea „Colecția Romanov”.

Nicoletta Romanov

Nicoletta Romanov

Legături regale europene și descendenți indirecți

Familia Romanov are legături cu multe case regale europene. Printre urmașii și descendenții indirecti se numără:

  • Regele Constantine al II-lea al Greciei
  • Hugh Grosvenor, Duce de Westminster
  • Prințul Michael de Kent
  • Prințul Philip, Duce de Edinburgh

Aceste conexiuni subliniază rolul important pe care dinastia Romanov l-a avut în genealogia regală europeană și răspândirea influenței lor culturale și istorice.

Dinastia Romanov: Un ecou în timp

Descendenții dinastiei Romanov reprezintă un capitol viu în istoria Rusiei. Ei sunt martori ai unei ere îndepărtate, dar și actori în prezentul și viitorul Rusiei, menținând vie memoria unei dinastii care a modelat profund istoria mondială.