21 iul. 2024 | 10:06

Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare

ACTUALITATE
Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare

Odată cu noua formulă de recalculare, deși autoritățile spun că sumele pentru pensii vor crește, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. În baza noii legi, se poate calcula ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare, iar rezultatul este unul dezamăgitor, cel puțin.

Ne lăudăm cu pensii mari, dar la calcule iese altceva

De mai bine de trei ani, parlamentarii și guvernele perindate pe la Palatul Victoria au vorbit despre necesitatea schimbării legii pensiilor și, implicit, a modului în care sumele erau calculate pentru pensionarii din România.

La această oră, reamintim, sunt peste 5 milioane de români care încasează de la stat o pensie (aici includem și pensiile speciale).  Un alt aspect extrem de dezbătut, și din păcate real, erau discrepanțele între sumele primite de, spre exemplu, un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare, și un fost angajat al MApN, sau parlamentar.

Acest aspect avea să fie, cel puțin în teorie, eliminat odată cu adoptarea noilor formule de calculare și recalculare al pensiilor. Realitatea însă ne demonstrează cu totul altceva, chiar în cazul unui român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare.

Ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare?

Pilonii de bază ai noii formule de calcul sunt așa-numitele puncte de stabilitate, care, conform mecanismelor, se adaugă la calculul suelor aferente în funcție de anumite criterii.

Dar, să luăm exemplul concret, și anume ce pensie va avea un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare. În perioda promovării noii legi, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu avea să meargă pe la toate posturile TV și explica noile mecanisme, în unele cazuri și cu exemple concrete.

Dar, în cazul de față, un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și are studii superioare, va avea o creștere de 80% la sumele aferente pensiei. Concret, dacă salariul minim pe economie este de 3.000 lei brut, și la stat se plătesc cotizații în valoare de 595 de lei, atunci suma aferentă pensiei va fi de 1.260 lei.

Mergând pe aceeași logică, în cazul românului nostru, cu un salariu de 5.000 de lei, la care se adaugă punctele de stabilitate afewrente, va încasa o pensie de 2.594 de lei, adică acel procent de 80%. Cu alte cuvinte, jumătate din sumele cotizate către stat la fondul de pensii.

Cum se calculează diferențele de puncte de stabilitate

Conform metodologiei, punctele de stabilitate, pentru fiecare an realizat și peste 25 de ani, sunt de 0,5 puncte calculate pentru fiecare an în câmpul muncii. După limita de 25 de ani, se mai adaugă 0,75 puncte, peste 30 de ani, și, respectiv, 1 punct după 35 de ani.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, explica ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în prezentările televizate ale noii legi a pensiilor.

Mai trebuie menționat faptul că aceste puncte de stabilitate în plus, conform legii, se adaugă daor acelor viitori pensionari care au studii superioare, același principiu fiind și pentru cei care au făcut armata.

Puncte în plus mai sutn adăugate la calcul pensiei și pentru cei care în anii de muncă au primit sporuri, prime sau premii sau care au avut foarte multe ore suplimentare. De asemenea categoriilor sociale de femei cu copii până la vârsta de 16 primesc puncte de stabilitate în plus.