25 ian. 2024 | 11:39

Ce mâncau oamenii acum mii de ani: Mitul despre dietă, spulberat de un studiu

ACTUALITATE
Ce mâncau oamenii acum mii de ani: Mitul despre dietă, spulberat de un studiu

Ideea de Paleo se bazează pe credința că este mai bine să mâncăm ca strămoșii noștri, adoptând, în mare parte, o dietă bogată în carne.

Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că unii dintre strămoșii noștri nu consumau deloc carne, ci preferau o dietă compusă în mare parte din plante.

Vezi și: Ce este ‘dieta lui Dumnezeu’. Tot mai mulți oameni încearcă să slăbească prin această metodă

Studiul care dă peste cap un mit clasic despre dietă

Studiul a analizat rămășițele unor oameni antici îngropați în localitatea Altiplano din Peru acum aproximativ 9.000 de ani.

Aceasta adaugă dovezi la un ansamblu de cercetări care sugerează că dietele preistorice erau deja extrem de variate, variind de la cele bogate în carne la cele sărace în carne, a declarat Herman Pontzer, profesor de antropologie evolutivă la Universitatea Duke, pentru Business Insider.

Vezi și: Ce să mănânci ca să slăbești un kilogram pe noapte. Dieta care te ajută să scapi de greutatea în plus

„Oasele de animale sunt adesea mai bine conservate, mai abundente și mai ușor de recuperat de pe siturile arheologice”, a spus Ceren Kabukcu, arheobotanist de la Universitatea din Liverpool, pentru BI.

Tehnicile moderne de studiere a rămășițelor umane au dezvăluit adevărul

Apariția tehnicilor de analiză mai moderne, inclusiv spectrometria de masă, a schimbat modul de analiză. Spre exemplu, oamenii de știință pot ști acum ce mâncau oamenii pe timpuri din tipul de atomi, sau izotopi, păstrați în interiorul oaselor umane, cum ar fi azotul.

Acesta nu este singurul studiu care respinge modelul adesea susținut de fanii definiției moderne a dietei paleo.

Tradiționaliștii dietei paleo susțin definiția popularizată de fiziologul sportiv Loren Cordain la începutul anilor 2000. El îndemna oamenii să consume o dietă bogată în carne și sărace în carbohidrați pentru a-și imita strămoșii.

Vezi și: Dieta mediteraneană îți ține creierul sănătos mai mult timp. Cum au ajuns oamenii de știinta la această concluzie

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele