16 feb. 2024 | 14:37

Ce gust avea, de fapt, vinul făcut de romani. Rețeta antică pare să se fi pierdut

ACTUALITATE
Ce gust avea, de fapt, vinul făcut de romani. Rețeta antică pare să se fi pierdut

Despre romani se știu multe, dar puține, în același timp, oricât de paradoxal ar suna ceea ce am scris acum.

Este bine știut faptul că le plăcea un pic de vin, chiar și într-o măsură în care a urmări procesul de producție era considerat o formă de divertisment.

Mirosul și gustul vinului produs de romani

Dar cum ar fi arătat, mirosit și gustat de fapt vinul roman? Un nou studiu care a analizat vasele de lut folosite de romani pentru producția de vin ar putea să fi dezvăluit răspunsul.

Având parte de o mostră intactă de vin roman nedeschisă, cercetătorii Dimitri Van Limbergen și Paulina Komar și-au îndreptat atenția către vasele de lut în care era comun să se păstreze vinul, cunoscute sub numele de dolii, pentru a afla cum ar fi putut fi băutura populară.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei alcool și te mănâncă pielea. Ce boală ai, de fapt

Forma vasului, în mare măsură responsabilă pentru culoare

Cei doi au comparat vasele cu cele folosite în producția tradițională georgiană de vin. Aceste vase de lut în formă de lămâie sunt numite qvevri și sunt folosite pentru fermentarea vinului.

Prin această comparație, cercetătorii au concluzionat că vinul roman era probabil de culoare galben închis. Se crede că această culoare se datorează formei vasului.

Conform cercetătorilor, probabil că ar fi fost ușor picant și, datorită lutului poros care permite oxidarea, ar fi putut avea „arome plăcute de ierburi, nuci și fructe uscate”.

Vezi și: Tot mai mulți oameni se lasă de băut în mod șocant. Care sunt alternativele ”sănătoase”

Mirosul este rezultatul faptului că vasele de lut erau îngropate, permițând producătorilor de vin să controleze temperatura și pH-ul.

Ca rezultat, aceasta ar fi putut permite drojdiei de suprafață să crească și să elibereze un compus aparte.

Vezi și: Cât alcool are berea ‘fără alcool’, de la câte riști să-ți pierzi permisul de conducere. Răspunsul care bulversează șoferii români

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele