Ce este dodecaedrul roman, misteriosul obiect care fascinează specialiştii. Un arheolog amator a găsit unul vechi de peste 1.000 de ani
Dodecaedrul roman descoperit pe câmpul unui fermier din apropierea satului Norton Disney din Lincolnshire a adăugat un alt strat de mister acestor obiecte enigmatice care i-au nedumerit pe arheologi de secole. Descoperirea, făcută de arheologi amatori în timpul unei săpături din vară, a reaprins interesul pentru înțelegerea scopului acestor cochilii metalice cu 12 fețe, care sunt unice pentru fostele teritorii nordice ale Imperiului Roman.
Dodecaedrul, de mărimea unui grapefruit, a fost găsit într-un șanț în timpul unei săpături de două săptămâni. Richard Parker, secretarul Grupului de Istorie și Arheologie Norton Disney, a descris momentul descoperirii ca fiind surprinzător, având în vedere lipsa semnalelor metalice din vecinătate. Spre deosebire de multe dodecaedre găsite anterior, acesta este complet și nedeteriorat, făcându-l un exemplar rar. Acum este expus într-un muzeu din apropiere și a atras atenția la emisiunea BBC „Digging for Britain”.
Dodecaedrele au fost descoperite în nord-vestul Europei în ultimele două secole, cu peste 100 găsite în total. Datând din secolele I și III d.Hr., aceste obiecte sunt adesea denumite dodecaedre „galo-romane” datorită asocierii lor cu galii sau celții din regiune. Fiecare dodecaedru este o cochilie de bronz goală, cu găuri de dimensiuni diferite în fiecare față, inele concentrice în jurul găurilor și știfturi la colțurile unde se întâlnesc fețele.
Misterul din jurul acestor obiecte constă în scopul lor. În ciuda cercetărilor ample, nicio scriere romană nu descrie utilizarea lor și nu poartă inscripții. De-a lungul anilor au fost propuse diverse teorii, de la jucării și zaruri până la capete de buzdugane, pietre de praștie sau chiar dispozitive de găsire a distanței pentru artileria romană. Unele sugestii mai speculative includ dispozitive pentru calcularea distanței dintre stele sau care servesc drept modele de tricotat pentru mănușile romane.
Cu toate acestea, designul complicat și lipsa de funcționalitate practică în aceste teorii i-au determinat pe mulți arheologi să ia în considerare un scop religios sau cultic pentru dodecaedrele din regiunile galo-romane. Unii sugerează că ar fi putut fi folosite pentru ghicire sau vrăjitorie. Faptul că unele au fost găsite în morminte adaugă greutate ideii că erau considerate obiecte magice. Legea romană care interzice majoritatea formelor de magie ar putea explica de ce nu există înregistrări scrise despre ele.
La ce era folosit dodecaedrul roman
Descoperirea recentă de la Norton Disney este deosebit de semnificativă, deoarece oferă o oportunitate rară de a studia un dodecaedru roman în contextul său arheologic. Cele mai multe exemple descoperite anterior au fost găsite de căutătorii de metale și predate mai târziu, adesea departe de locația lor inițială. Speranța este că finanțarea suplimentară va permite grupului de arheologie să se întoarcă pe sit în vara viitoare pentru a explora zona în continuare.
Situl Norton Disney a oferit deja o bogată înregistrare arheologică, cu artefacte din epoca fierului care preced dominația romană, numeroase piese de ceramică romană din secolele II și III d.Hr. și rămășițele unei vile romane. Contextul istoric mai larg al dominației romane în Anglia și Țara Galilor, începând cu anul 43 d.Hr., oferă un fundal pentru înțelegerea modului în care aceste obiecte misterioase ar fi putut fi integrate în cultura vremii.
În timp ce scopul dodecaedrelor romane rămâne evaziv, fiecare descoperire ne aduce mai aproape de dezvăluirea secretelor acestor artefacte antice. Pe măsură ce arheologii continuă să exploreze situri precum Norton Disney, există speranța că noile descoperiri vor face lumină asupra semnificației culturale și religioase a acestor obiecte enigmatice din trecutul roman, arată Live Science.