15 mart. 2024 | 14:55

Ce aptitudini trebuie să deții ca să mai ai un loc de muncă în viitor. Lumea se schimbă, iar angajații trebuie să țină pasul

ACTUALITATE
Ce aptitudini trebuie să deții ca să mai ai un loc de muncă în viitor. Lumea se schimbă, iar angajații trebuie să țină pasul

Industria serviciilor pentru afaceri din România se confruntă cu schimbări drastice, iar adaptabilitatea angajaților devine esențială în acest context.

Potrivit estimărilor Asociației Business Service Leaders în România (ABSL), unul din doi angajați la nivel mondial va avea nevoie de o reconversie profesională pentru a face față cerințelor pieței, în următorii ani.

Revoluția digitală din ultimii ani a provocat transformări semnificative în piața muncii

Potrivit Forumului Economic Internațional, aproximativ 5 milioane de joburi au dispărut la nivel global, iar alte 85 de milioane de locuri de muncă sunt amenințate să fie transformate sau eliminate în următoarea perioadă.

Automatizarea și digitalizarea vor juca un rol din ce în ce mai important, cu 42% din orele de muncă estimate să fie efectuate cu ajutorul acestor tehnologii.

Serviciile financiare, IT și HR sunt printre cele mai solicitate domenii de către companiile din industria serviciilor de afaceri.

Conform raportului ABSL, aceste servicii pot crea valoare adăugată și menține România într-o poziție competitivă în regiune, informează economedia.ro.

Ce se cere

Cererea pentru specialiști în analiza datelor și tehnologia blockchain este în creștere, iar competențele în domenii precum inteligența artificială și securitatea cibernetică sunt tot mai solicitate.

Adaptabilitatea și dezvoltarea competențelor devin esențiale în acest context. Cunoștințele tehnice, abilitățile digitale și cunoașterea limbilor străine sunt criterii importante pentru angajare în viitor.

Totodată, abilitățile soft devin tot mai valoroase, cu peste 60% dintre necesitățile joburilor viitoare concentrate pe aceste competențe. Creativitatea, munca în echipă și acceptarea diversității vor fi aspecte esențiale pentru succesul profesional.

În următorii 5-10 ani, se preconizează o flexibilizare evidentă a pieței muncii. Conceptul de contingent workforce devine tot mai actual, iar generatia Z apreciază flexibilitatea în alegerea locurilor de muncă.

În acest context, companiile trebuie să se adapteze rapid la schimbările de pe piața muncii și să ofere oportunități atractive pentru angajați.

Asociația Business Service Leaders în România promovează inițiative pentru adaptarea forței de muncă la cerințele pieței.

Programul de consiliere în carieră pentru elevi de liceu și adaptarea curriculei universitare la nevoile mediului de business sunt doar câteva dintre inițiativele menite să pregătească angajații pentru provocările viitoare.

Îmbunătățirea sistemului de învățământ este un factor crucial pentru asigurarea unei forțe de muncă calificate și competitive.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele