19 iun. 2024 | 08:30

Câți sateliți sunt, în prezent, pe orbită? Numărul a crescut semnificativ în ultimii ani

ACTUALITATE
Câți sateliți sunt, în prezent, pe orbită? Numărul a crescut semnificativ în ultimii ani

Numărul sateliților aflați pe orbită a crescut semnificativ în ultimii ani. În lumea modernă, depindem de aceștia pentru telecomunicații, poziționare precisă și siguranță, prin prognoze meteorologice și alte analize, cum ar fi monitorizarea incendiilor, inundațiilor, gheții și poluanților din atmosferă.

Câți sateliți există

Conform Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), pe data de 11 iunie 2024, există 11.780 de sateliți pe orbită în jurul planetei noastre. Majoritatea acestora sunt funcționali și se află pe orbita joasă a Pământului (LEO).

Pe orbita geostaționară (GEO), situată la 35.786 kilometri deasupra ecuatorului Pământului, se află 552 de sateliți. Această orbită este ideală pentru sateliții de telecomunicații și prognoză meteo, deoarece un satelit plasat aici va urma același punct de pe suprafața Pământului pe măsură ce planeta se rotește.

În orbita medie a Pământului (MEO), care se extinde de la 2.000 de kilometri până la GEO, se află 199 de sateliți. Această regiune este preferată pentru constelațiile de sateliți de navigație, precum Sistemul de Poziționare Globală (GPS), Galileo, GLONASS și BeiDou.

Orbita joasă a Pământului (LEO) devine din ce în ce mai aglomerată, cu 8.110 sateliți în prezent, dintre care 6.050 fac parte din megaconstelația Starlink a SpaceX. Proiectul companiei lui Elon Musk are ca scop dublarea acestui număr, ajungând aproape la 12.000 de sateliți, cu posibilitatea de extindere până la 34.400 de sateliți.

Care sunt preocupările

Creșterea rapidă a numărului de sateliți în LEO a generat mai multe îngrijorări, în special în ceea ce privește schimbarea aspectului cerului nocturn, atât pentru astronomia avansată, cât și în termeni de poluare luminoasă în zonele fără lumină artificială.

O altă preocupare majoră este creșterea masivă a deșeurilor spațiale. Deși spațiul este vast, orbitele interesante și valoroase sunt doar o mică parte din acesta. Sateliții trebuie să-și ajusteze orbitele frecvent, iar aceste mișcări duc la intersectarea traiectoriilor lor. Ce se întâmplă însă când sateliții nu mai funcționează?

Există aproape 3.000 de obiecte de acest fel, care continuă să se miște fără control. O coliziune în spațiu ar putea declanșa un efect de domino, deoarece un fragment de deșeu spațial devine o mulțime de fragmente. Oamenii de știință se tem că am putea ajunge într-o situație cunoscută sub numele de Sindromul Kessler, unde numărul coliziunilor și cantitatea de deșeuri spațiale cresc exponențial. Acest scenariu ar putea face ca anumite regiuni ale spațiului aproape de Pământ să devină periculoase de traversat.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele