Câți pași trebuie să faci zilnic, de fapt. Oamenii de știință au răspunsul
Probabil ai auzit că adulții ar trebui să își propună să facă 10.000 de pași zilnic. Această abordare oferă un mesaj clar, însă nu ia în considerare cât de variate sunt stilurile de viață și corpul uman.
Studiul oamenilor de știință
O echipă internațională de cercetători a descoperit un lucru cât se poate de interesant: chiar și cei mai sedentari dintre noi ar putea să prevină efectele nocive ale statului prelungit pe scaun prin includerea mai multor pași zilnici.
Stilurile de viață sedentare sunt din ce în ce mai comune, și știm că sunt legate de șanse mai mari de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (CVD), un risc mai mare de cancer și diabet, și o durată de viață mai mică.
Dar până acum, nu a fost clar dacă persoanele extrem de sedentare ar putea să compenseze aceste riscuri alarmante pentru sănătate cu pași zilnici.
Cu cât au făcut mai mulți pași persoanele din noul studiu, indiferent cât de sedentare erau în rest, cu atât au avut mai puțin risc de CVD și chiar de deces prematur.
Joburile la birou ar trebui să fie compensate de un număr mai mare pași
Carevasăzică, aceia dintre noi care au joburi la birou nu sunt complet fără speranță, deși cercetătorii subliniază că totuși este important să încercăm să reducem timpul petrecut în stare sedentară în general.
„Asta nu înseamnă deloc o scutire pentru persoanele care sunt sedentare pentru perioade de timp excesive”, spune specialistul în sănătatea populației Matthew Ahmadi de la Universitatea din Sydney din Australia.
Ahmadi și colegii săi au analizat datele a 72.174 de voluntari care au contribuit la UK Biobank, un set mare de date pe termen lung stabilit în 2006, care va continua să monitorizeze măsurile de sănătate ale participanților timp de cel puțin 30 de ani.
A existat o medie de 6,9 ani de date generale de sănătate pentru fiecare participant inclus în studiu. Participanții au purtat accelerometre de încheietură timp de șapte zile pentru a estima nivelurile lor de activitate fizică, cum ar fi numărul de pași pe care îi făceau de obicei și timpul pe care îl petreceau de obicei în poziție sedentară.
Timpul mediu petrecut în stare sedentară a fost de 10,6 ore în fiecare zi, astfel că cei care petreceau mai mult timp decât atât erau considerați a avea un „timp sedentar mare”, în timp ce cei cu mai puține ore erau considerați a avea un „timp sedentar redus”.
Participanții ale căror date din primii doi ani ar fi putut fi afectate de o stare de sănătate precară nu au fost incluși în acest studiu, astfel că respectivele concluzii se aplică doar persoanelor care, pentru cel puțin primele două ani de date, erau în general sănătoase. Nu este clar dacă datele includ participanți cu dizabilități, însă.
Echipa a descoperit că între 9.000 și 10.000 de pași zilnici erau optimi pentru a contracara un stil de viață extrem de sedentar, reducând riscul de CVD incident cu 21% și riscul de mortalitate cu 39%.