20 nov. 2024 | 08:30

Cât de săraci sunt români, de fapt. Câți bani se duc pe rate la bancă, pe chirie, comparația cu Occidentul

ACTUALITATE
Cât de săraci sunt români, de fapt. Câți bani se duc pe rate la bancă, pe chirie, comparația cu Occidentul

Românii cu venituri mici se confruntă cu o provocare majoră atunci când vine vorba de acoperirea costurilor locuinței. Peste 40% din veniturile celor care câștigă salariul minim se duc pe chirie, încărcând considerabil bugetele gospodăriilor într-o perioadă marcată de inflație ridicată și creșteri ale prețurilor la utilități. Această pondere depășește pragul de 50% în unele dintre cele mai bogate state ale Uniunii Europene, ceea ce ridică întrebarea: Cât de săraci sunt, de fapt, românii?

Costurile locuinței, o povară majoră

Chiria reprezintă o parte considerabilă din bugetul multor familii din România. Conform Confederației Europene a Sindicatelor (CES), românii care trăiesc cu salariul minim pe economie sunt nevoiți să aloce peste 42% din venitul lor doar pentru plata chiriei. Această cifră poate părea mică comparativ cu Țările de Jos (56%) sau Luxemburg (52%), în care costurile chiriei absorb mai mult de jumătate din venitul lunar al persoanelor cu salarii mici, încărcându-i puternic din punct de vedere financiar.

România, deși are una dintre cele mai mici chirii din Europa (circa 277 de euro în medie pentru o proprietate cu două camere), veniturile mici ale populației fac ca aceste costuri să fie o provocare pentru mulți români. La nivel european, în 14 țări din Uniunea Europeană, costul chiriei pentru un apartament cu două camere depășește 35% din salariul minim legal, ceea ce încearcă și mai mult bugetele celor care trăiesc cu salarii modeste.

Pentru comparație, în Franța, ponderea chiriei în venitul unei persoane cu salariul minim este de doar 35%, ceea ce face situația mult mai suportabilă. În schimb, Țările de Jos și Irlanda au cele mai mari costuri raportate la venit, cu ponderea chiriei între 55% și 56%, potrivit CES.

Locuința și costurile asociate, o problemă răspândită în Europa

Costurile pentru locuință, apă, electricitate și gaz reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile gospodăriilor la nivel european. Potrivit Eurostat, în 2022, aproape un sfert (24,1%) din totalul cheltuielilor gospodăriilor europene au fost destinate acestor nevoi esențiale. În România, ponderea acestor cheltuieli este de aproximativ 18,4%, ceea ce plasează țara noastră pe locul 21 în Europa, sub media europeană, în ciuda veniturilor mici.

Totuși, pentru cei care câștigă salariul minim, situația este dramatică. Persoanele care trebuie să facă față costurilor de chirie, utilități, mâncare și alte cheltuieli esențiale se află adesea într-o situație de vulnerabilitate extremă, având în vedere că rămân cu foarte puțini bani pentru alte cheltuieli.

Pe lângă această situație, confederația sindicală CES a raportat că milioane de lucrători din Uniunea Europeană trăiesc într-o insecuritate locativă constantă. Mulți sunt nevoiți să locuiască în spații supraaglomerate, să împartă locuințele cu prietenii sau chiar să locuiască în mașini din cauza costurilor ridicate și a veniturilor insuficiente.

În concluzie, în timp ce România se poate lăuda cu unele dintre cele mai mici chirii din Europa, nivelul scăzut al salariilor face ca povara financiară pentru cei cu salarii minime să fie extrem de mare. Pentru mulți, costurile locuinței și utilităților sunt aproape imposibil de gestionat, iar asta se reflectă în calitatea vieții lor. Spre deosebire de țările din Occident, unde salariile sunt mai mari și suportul pentru categoriile vulnerabile este mai consistent, românii rămân în continuare vulnerabili la fluctuațiile economice și la creșterea prețurilor, conform EuroNews.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele