27 sept. 2024 | 17:51

Cât de puternic va fi ciclonul Ashley și cum se va manifesta în România. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi”

ACTUALITATE
Cât de puternic va fi ciclonul Ashley și cum se va manifesta în România. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi”

În contextul avertizărilor meteorologice, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat vineri că duminică, 29 septembrie, va fi cea mai grea zi în ceea ce privește vremea rea în România. Acest anunț vine pe fondul ciclonicului Ashley, care va influența vremea în întreaga țară, generând precipitații abundente și posibile inundații în anumite regiuni.

Prognoza meteorologică și avertizările oficiale

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că, deși fluviul Dunărea nu va reprezenta un pericol iminent, cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice afectate sunt cele care necesită o atenție deosebită.

”Debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol. Cu toate acestea, este crucial să fim pregătiți pentru posibile inundații pe cursurile interioare de apă”, a declarat oficialul pentru Agerpres.

La întâlnirea Comitetului ministerial, oficialii au evaluat avertizările de Cod galben și Cod portocaliu, iar Mircea Fechet a insistat asupra importanței monitorizării terenului și decolmatării albiilor râurilor, în special în județul Galați.

Măsuri de prevenire și intervenție

Pentru a se pregăti pentru eventualele situații de urgență, Ministerul Mediului a dispus mobilizarea tuturor echipelor responsabile de gestionarea apelor.

”Am dispus sistemelor de Gospodărire a Apelor și Administrațiilor Bazinale de Apă să fie pregătite, iar dispeceratele trebuie să fie foarte bine pregătite, astfel încât să putem câștiga ore sau minute în cazul unor evenimente periculoase”, a adăugat Mircea Fechet.

În plus, autoritățile locale sunt încurajate să colaboreze cu operatorii de apă-canal pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemelor de drenaj în fața precipitațiilor abundente.

Vezi și Ciclonul Ashley sau furtuna Cassandra? Ce fenomen meteo va lovi, de fapt, România și cine le dă nume acestora!

Estimările hidrologice și impactul asupra comunităților

Specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au prognozat că debitul maxim al Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăși 9.000 mc/s în zilele următoare. Acest lucru indică faptul că, în ciuda vremii nefavorabile, nu există riscuri imediate pentru fluviul Dunărea.

”Dacă vor fi precipitații importante în zona afluenților Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării de 7.800-8.000 mc/s”, au transmis hidrologii.

De asemenea, ei au subliniat importanța de a rămâne informați cu privire la evoluția vremii și a debitelor, având în vedere că albia râurilor din zonele afectate trebuie să fie capabilă să gestioneze aceste cantități de apă.

Vezi și Cum s-a format ciclonul Ashley și de ce România a devenit o „țintă” a fenomenelor meteo extreme!

Recomandări pentru cetățeni

Pe fondul acestor informații, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în zonele sub avertizare hidrometeorologică și să fie atenți la sfaturile primite din partea autorităților.

Turiștii și localnicii sunt sfătuiți să rămână în siguranță și să se informeze constant despre starea vremii și condițiile de drum.

Vezi și Ninge în weekend? Un flux de aer rece din zona Arctică traversează Europa în câteva zile: Va fi afectată o mare parte din nordul Marii Britanii!