19 iul. 2024 | 10:00

Cât costă să ai acasă un dinozaur adevărat în 2024, ca fosilă. Tocmai s-a vândut la licitație

ACTUALITATE
Cât costă să ai acasă un dinozaur adevărat în 2024, ca fosilă. Tocmai s-a vândut la licitație

Fosila de Stegosaurus „Apex” stabilește un nou record mondial, vândută pentru 44,6 milioane de dolari la licitație.

Fosila unui Stegosaurus, denumită „Apex”, a fost vândută pentru o sumă impresionantă de 44,6 milioane de dolari la o licitație organizată de Sotheby’s miercuri, devenind astfel cea mai scumpă fosilă vândută vreodată la licitație. Această sumă a depășit cu peste 10 milioane de dolari recordul anterior, deținut de Stan, un Tyrannosaurus rex, care a fost vândut pentru 31,8 milioane de dolari.

Un nou record și un nou proprietar

Cumpărătorul de succes a fost Kenneth Griffin, un manager de fonduri speculative american și miliardar, care nu este străin de achizițiile istorice costisitoare. În 2021, el a cumpărat o copie de primă ediție a Constituției SUA pentru 43,2 milioane de dolari.

Licitația pentru Apex a fost una neașteptată, având în vedere că estimările inițiale pentru fosilă erau între 4 și 6 milioane de dolari. Cu toate acestea, vânzarea a depășit cu mult așteptările, stabilind un nou record mondial.

@sothebys POV: You’re in the room when a new record is set for the most valuable fossil ever sold at auction. The stegosaurus known as “Apex” made history today selling for $44.6 million at Sotheby’s New York after a riveting bidding battle during the Natural History sale. Watch the full video on Sotheby’s YouTube. #Stegosaurus #NaturalHistory #AuctionRecord #auction #fossil #dinosaur ♬ original sound – Sotheby’s

Apex este considerat unul dintre cele mai complete specimene de Stegosaurus de dimensiunea sa, măsurând peste 3 metri înălțime și aproximativ 8 metri lungime. Fosila a fost descoperită lângă orașul Dinosaur din Colorado, adăugând un element amuzant poveștii sale.

Deși Apex a depășit în valoare un T. rex, este important de menționat că cei doi dinozauri nu au trăit în aceeași perioadă, astfel că nu s-ar fi întâlnit niciodată într-o confruntare reală.

Controverse în lumea științifică

Vânzarea fosilei Apex a stârnit discuții în rândul comunității științifice despre oportunitatea licitării fosilelor cu valoare științifică. Paleontologul Dr. Cary Woodruff a declarat pentru NPR că fosilele nu ar trebui să fie permise la licitație, subliniind că astfel de vânzări adâncesc prăpastia dintre paleontologia academică și cea comercială.

Pentru a aborda aceste preocupări, cei care au vândut Apex au inclus în ofertă și datele scanate 3D ale fosilei, pentru a permite păstrarea informațiilor primare despre dinozaur și a promova colaborarea în cercetarea și educația viitoare.

Provocări financiare pentru instituțiile științifice

Un alt aspect problematic este costul ridicat, care depășește bugetele multor instituții științifice și muzee. Diego C. García-Bellido, cercetător senior în paleontologie la Muzeul din Australia de Sud, a declarat pentru The Washington Post că muzeele nu pot concura cu companiile private sau cumpărătorii bogați pentru achiziționarea specimenelor valoroase.

Cu toate acestea, Cassandra Hatton, vicepreședinte senior și șef global al departamentului de știință și cultură pop de la Sotheby’s, a declarat pentru NPR că majoritatea clienților cumpără specimene fie pentru muzee, fie le donează acestora. De exemplu, Stan urmează să fie expus în noul muzeu de istorie naturală din Abu Dhabi.

După licitația de miercuri, Kenneth Griffin a declarat pentru Wall Street Journal că intenționează să împrumute fosila Apex unui muzeu din SUA. „Apex s-a născut în America și va rămâne în America”, a spus miliardarul.

Se pare că Apex este prea vechi (și prea mort) pentru o aventură în străinătate.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele