Cât câștigă românii, în raport cu angajații din alte țări. Salariul minim pe economie, sub lupă
Potrivit unei analize care a fost realizată de Picodi, începând cu 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie net în România a ajuns la 2.079 lei, înregistrând o creștere de 9,5% față de începutul anului 2023, când suma netă primită era de 1.898 lei.
Țara noastră, pe locul 27, la salariul minim pe economie
Această modificare plasează țara pe locul 27 într-un clasament global al salariilor minime nete.
În ceea ce privește evoluția salariului minim, în comparație cu anul precedent, majoritatea țărilor analizate (58 din 67) au înregistrat schimbări masive.
În Franța, Germania și Thailanda, spre exemplu, creșterile au fost modeste, situându-se între 2,5% și 3,4%.
În Spania, Malaezia și Vietnam, guvernele au ales să înghețe salariile minime sau să nu ia încă o decizie în privința majorărilor, pentru a proteja, în acest fel, economia.
Argentina și Turcia au evidențiat cele mai semnificative creșteri, de 138%, respectiv 100%, însă aceste fluctuații sunt influențate de inflația înregistrată în aceste țări, dar și de politică, așa cum deja este bine cunoscut.
Republica Moldova, în creștere
Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 în acest top, înregistrând o creștere de 23,1% a salariului minim.
Totuși, în ciuda acestei creșteri, salariul minim convertit în euro (222 de euro) rămâne semnificativ mai mic decât cel din România, care înregistrează valoarea de 418 de euro.
Vezi și: Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Europa
În definitiv, creșterea din România, de anul acesta, nu înseamnă mai nimic pentru angajatul român, având în vedere că valoarea coșului minim de alimente a luat-o goană, în ultima perioadă, cu mult peste ceea ce își poate permite cineva care, lunar, încasează minim pe economie.
Vezi și: Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea