14 aug. 2024 | 09:00

Casa Verde Fotovoltaice 2024 vine cu schimbări importante. Cum primești mai mulți bani, detaliile programului de subvenții de la stat

ACTUALITATE
Casa Verde Fotovoltaice 2024 vine cu schimbări importante. Cum primești mai mulți bani, detaliile programului de subvenții de la stat

Programul „Casa Verde” se relansează în mai puțin de o lună, aducând cu sine fonduri semnificativ mai mari și modificări esențiale pentru beneficiari. În 2024, bugetul alocat este cel mai mare din istoria Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), ajungând la impresionanta sumă de 2 miliarde de lei. Iată ce trebuie să știți despre noile beneficii și condiții ale programului.

Fonduri și beneficii extinse pentru „Casa Verde”

Una dintre principalele noutăți ale programului pentru 2024 este includerea finanțării pentru acumulatori de energie, pe lângă panourile fotovoltaice. Această modificare are drept scop sprijinirea românilor în reducerea facturilor de electricitate și promovarea unui mediu mai curat și sustenabil.

Fondul disponibil va permite finanțarea cu până la 30.000 de lei pentru instalarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei. Mircea Fechet, ministrul Mediului, a subliniat că obiectivul principal al ministerului este de a reduce costurile cu energia electrică pentru cetățeni și de a promova independența energetică a prosumatorilor.

„Scopul ministerului este acela de a se asigura că un număr cât mai mare de români plătesc bani mai puțini în fiecare lună la electricitate, contribuind în același timp și la un mediu curat,” a declarat Mircea Fechet.

Implementarea programului și perioada de aplicare

Ministerul Mediului intenționează să finalizeze consultarea publică asupra ghidului programului în săptămânile următoare, urmând ca procesul de aplicare să înceapă în toamna acestui an. Acest program extins are potențialul de a oferi un suport semnificativ pentru utilizatorii de energie verde și de a încuraja tranziția către soluții energetice mai sustenabile.

„Avem cea mai mare alocare din istoria AFM-ului pentru 2024, respectiv 2 miliarde de lei. Noutatea este că în acest an vom finanța și acumulatori, lucru care va diminua și mai mult facturile beneficiarilor și va face locuințele prosumatorilor mai independente din punct de vedere energetic,” a explicat ministrul Mediului.

În ceea ce privește perioada de doi ani în care prosumatorii trebuie să compenseze energia electrică produsă cu furnizorul, ministrul Fechet a menționat că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este instituția competentă pentru a răspunde la aceste întrebări.

Beneficiarii programului „Casa Verde” 2024

Programul „Casa Verde” din 2024 va beneficia de o alocare bugetară mai mare, însă numărul beneficiarilor va fi mai mic comparativ cu anii anteriori, datorită extinderii finanțării pentru acumulatori de energie. Astfel, cei care vor să obțină bani pentru panourile fotovoltaice vor primi, de asemenea, subvenții pentru achiziția bateriilor de stocare, ajutorul total ajungând la 30.000 de lei.

„Sperăm să avem o consultare publică pe acest ghid, iar din toamnă să avem primii aplicanți la acest program,” a adăugat Mircea Fechet.

Programul „Casa Verde” 2024 aduce schimbări semnificative care vizează atât sprijinirea cetățenilor în reducerea costurilor cu energia electrică, cât și promovarea independenței energetice și a sustenabilității. Cu fonduri mai mari și beneficii extinse, programul promite să devină un pilon important în tranziția României către energie verde. Cei interesați sunt îndemnați să urmărească evoluția consultărilor publice și să se pregătească pentru a aplica în toamna acestui an, pentru a beneficia de subvențiile oferite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele