Casa de 10.000 de euro chiar există și a fost construită de o familie din Argeș. Iată costurile reale, pe etape de execuție
Cât mai costă să construiești o casă, în 2024? O familie din județul Argeș a ridicat o casă de vacanță cu doar 10.000 de euro și mulți s-au întrebat cum a reușit. Povestea soților Văculişteanu îi poate inspira pe mulți să își facă un loc de relaxare sustenabil și cu bani puțini.
Casa ridicată cu doar 10.000 de euro
În timp ce piața imobiliară a luat-o razna, iar prețurile locuințelor cresc constant, o familie din Argeș a construit o cabană cu doar 10.000 de euro. Iulia Văculişteanu este designer de interior și, împreună cu soțul ei, a ridicat o casă de vacanță eco, în apropiere de barajul Vidraru, într-o zonă care se află în patrimoniul UNESCO.
Cabana se află la șase kilometri de drumul forestier și este un refugiu perfect pentru proprietarii ei, care iubesc natura. Nu doar că a fost construită cu bani puțini, dar a fost concepută așa încât să aibă o amprentă de carbon cât mai mică.
Terenul pe care este construită casa are 2.300 de metri pătrați, însă locuința are o amprentă de doar 35 de metri pătrați. A fost ridicată cu ajutorul unui constructor local, nu cu firme specializate, motiv pentru care costul a fost redus semnificativ. Proiectul a început în anul 2014 și a fost finalizat în 2017, fiind folosite materiale locale.
Cât a costat structura de bază
Căsuța este ridicată pe piloni de beton și este realizată din lemn. Structura de bază a costat 6.000 de euro, la care se adaugă încă 4.000 de euro pentru finisaje, instalații, apă, canalizare și amenajarea interioară. Cabana are bucătărie care comunică cu livingul, dormitor și baie la parter și încă un dormitor mai mic la mansardă.
Vezi și: De ce și-au luat doi tineri o insulă, în loc de casă: Au dat pe ea cât avansul pentru o locuință
Proprietarii plănuiesc să investească în viitor în panouri fotovoltaice, pentru a-și produce singuri energia, și să mai construiască o anexă pe care să o folosească pe post de bucătărie de vară. Pentru docorațiuni au fost alese culori simple și un design minimalist, având în vedere suprafața mică.
”Construcţia este din materiale locale, cu forţă de muncă locală, respectând mediul. De aceea nici nu are fundaţie. Este pe piloni de beton, cu structură uşoară din lemn. Locul preferat? Totul. Oriunde ai sta, te bucuri de priveliştea munţilor, dar şi de întreaga amenajare. În fiecare anotimp ne vizitează prietenii din pădure: vulpi, arici, şoricei. Ne bucură acest lucru, înseamnă că am obţinut ceea ce trebuie”, povestește Iulia, proprietara casei.