23 ian. 2024 | 14:45

Care sunt cele mai puternice țări din lume, în 2024. România, „tot de căruță”

ACTUALITATE
Care sunt cele mai puternice țări din lume, în 2024. România, „tot de căruță”

Potrivit ultimului raport elaborat în 2023 de către Elcano Royal Institute, Statele Unite și China rămân la vârful clasamentului privind cele mai puternice țări din lume.

România se situează pe locul 51, cu o ușoară coborâre de trei locuri, conform datelor acestui raport.

Ce criterii sunt luate în considerare atunci când sunt stabilite cele mai puternice țări

Indicele global de prezență al Elcano măsoară mai mulți parametri esențiali pentru determinarea puterii unei țări, inclusiv forța economică, cea militară și prezența soft, care cuprinde aspecte precum dezvoltarea culturală, turismul, activitățile sportive și cercetarea științifică.

Vezi și: Cele mai puternice țări din lume. Cine este în vârful topului dintre SUA, China și Rusia în 2023

Cu o valoare impresionantă a indicelui de prezență globală de 3.654 de puncte, Statele Unite ale Americii domină clasamentul, urmate de China, cu 1779 de puncte. Alte țări notabile în top sunt Germania, Japonia, Regatul Unit și Rusia.

Raportul evidențiază o accelerare a re-globalizării după reculul înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19, influențat de tensiunile economice globale și conflictele internaționale.

În acest context, ascensiunea Asiei și a Chinei continuă, în timp ce Uniunea Europeană își pierde teren.

Vezi și: Mitul celei mai bogate țări din lume are o explicație. Cum au devenit Statele Unite ale Americii referința prosperității și diversității

Lumea, polarizată în jutul SUA și China

Tendința generală este de o lume post-COVID-19 mai polarizată, axată în jurul SUA și Chinei. Statele Unite mențin o poziție dominantă, iar China înregistrează o creștere accelerată a ponderii sale în triunghiul strategic SUA-UE-China.

Creșterea influenței Chinei este observată în toate domeniile, cu o creștere notabilă de 11,6% în dimensiunea militară, alimentată parțial de angajamentul în creșterea capacităților militare în cadrul NATO și de conflictul din Ucraina.

Raportul subliniază, de asemenea, schimbări semnificative în influența globală a altor țări, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au câștigat teren temporar în urma tensiunilor din piața energiei.

În concluzie, lumea contemporană este marcată de o creștere a bipolarității, concentrată în jurul SUA și Chinei, în timp ce ascensiunea Asiei continuă să modeleze harta puterii globale.

Vezi și: Cât de bogată este România față de restul țărilor: Topul celor mai bogate state din lume

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele