25 sept. 2024 | 18:14

Când ”Năsăilă” l-a întâlnit pe ”Vagabond”. Dialogul spumos dintre Constantin Tănase și Charlie Chaplin: ”Spune-i că sunt român!”

ACTUALITATE
Când ”Năsăilă” l-a întâlnit pe ”Vagabond”. Dialogul spumos dintre Constantin Tănase și Charlie Chaplin: ”Spune-i că sunt român!”

Întâlnirea dintre Constantin Tănase, un renumit actor și umorist român, și Charlie Chaplin, legenda cinematografiei mondiale, reprezintă un moment fascinant în istoria culturală, ce demonstrează influența artelor și puterea comediei de a transcende granițele. Această interacțiune a avut loc într-un context istoric și artistic interesant, aducând împreună două figuri iconice ale teatrului și filmului din două colțuri diferite ale lumii.

Marele Tănase, față în față cu uriașul Chaplin

Constantin Tănase s-a născut pe 5 ianuarie 1880, în orașul Bârlad, și a devenit unul dintre cei mai iubiți actori și umoriști români din perioada interbelică.

A început să își construiască cariera în teatru în anii 1900, devenind cunoscut pentru stilul său de umor, umorul său având adesea o notă satirică.

Celebrul actor este cel care a fondat teatrul care și astăzi îi poartă numele, ”Teatrul de Revistă Constantin Tănase” din Capitală, unde a pus în scenă spectacole care combinau muzica, dansul și comedia, devenind un adevărat simbol al culturii române de atunci.

Întâlnirea dintre actorul român poreclit ”Năsăilă” și Charlie Chaplin a avut loc în anii 1930, într-un moment în care ambii artiști erau la apogeul carierelor lor.

Tănase era deja o personalitate cunoscută în România, având un public numeros, în timp ce Chaplin era deja o vedetă internațională, cu un impact uriaș asupra cinematografiei.

Constantin Tanase cu trupa lui de la teatru

Constantin Tanase cu trupa lui de la teatru

”Spune-i că sunt român, artist din Bucharest, comprenez?”

Cei doi s-au întâlnit la un eveniment cultural organizat în Capitala Franței, unde au fost invitați să participe la diverse spectacole și întâlniri cu alți artiști.

”În restaurantul El Garon, din Paris, se găseau la o masă Tănase cu soţia si cu actriţa Mia Apostolescu. La o altă masă, Chaplin, fiind, bineînţeles, ţinta multor priviri din local.

Când celebrul artist s-a ridicat să danseze, lumea l-a aplaudat. Tănase, care avea o mare admiraţie pentru Charlot, aplauda de asemenea. Ceva mai târziu, s-a hotărât şi a invitat-o la dans pe Mia Apostolescu.

Dansa cu uşurintă, mişcându-se, în ciuda corpolenţei sale, cu multă dezinvoltură (…). Printre cei care-l admirau pe Tănase era şi Chaplin, care simţise de îndată că Tănase nu-i un consumator oarecare. Chemând un chelner, Chaplin se interesă, arătându-l pe Tănase:

– Cine este?

– Cred că un american bogat şi excentric, răspunde chelnerul, încercând să găsească o explicaţie, apoi se apropie de masa lui Tănase şi îi spuse că Chaplin a vrut să ştie cine e:

– I-am spus că sunteţi american… aşa credeam, se scuză omul.

– American? Asta-i bună, sări Tănase, te rog să te duci imediat si să-i spui ca sunt român… înţelegi? Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?

Chelnerul s-a executat întocmai si cei doi actori s-au întors, zâmbind, unul spre altul. În clipa următoare, cum mesele nu erau prea depărtate, amândoi se apropiară şi-şi strânseră mâinile:

– Tănase!

– Chaplin!

Apoi, la îndemnul discret al orchestrei, ce urmărise scena, atât Tănase, cât şi Chaplin şi-au invitat din nou partenerele, dansând încă o dată, spre satisfacţia publicului.“, au relatat autorii Ioan Massoff şi Radu Tănase în volumul ”Tănase“.

Vezi și: Cine a fost Constantin Tănase, actorul fabulos al României: viața sa, între extaz și agonie, de la “femeia senzațională” la misterul morții

Charlie Chaplin, cel mai mare actor de comedie al tuturor timpurilor

Charlie Chaplin, cel mai mare actor de comedie al tuturor timpurilor

Constantin Tănase, emoționat în fața legendarului Charlot

Întâlnirea cu Charlie Chaplin a avut un impact semnificativ asupra lui Constantin Tănase. Inspirat de stilul lui Chaplin, Tănase a început să îmbine mai mult comedia fizică cu dialogurile sale, aducând un plus de dinamism spectacolelor sale.

Această influență se poate observa în producțiile ulterioare ale lui Tănase, care au devenit din ce în ce mai populare, atrăgând un public și mai larg.

De asemenea, întâlnirea cu ”Vagabondul” (personajul principal pe care Chaplin l-a interpretat în filmele sale mute) a consolidat statutul lui Tănase ca artist de referință în România. Întâlnirea cu o figură internațională a deschis noi oportunități pentru Tănase, care a început să fie recunoscut și în afara granițelor țării.

Pentru Charlie Chaplin, întâlnirea cu Constantin Tănase a fost o oportunitate de a înțelege mai bine umorul și cultura românească. Chaplin a fost întotdeauna interesat de diverse forme de umor și de modul în care acesta se exprimă în diferite culturi.

Această interacțiune a adus o nouă dimensiune în viziunea sa artistică și l-a inspirat să exploreze teme mai profunde în lucrările sale ulterioare.

Chaplin a reușit să observe cum Tănase utiliza umorul ca un instrument de critică socială, ceea ce l-a inspirat să integreze și mai mult temele sociale în filmele sale, îmbinând comedia cu mesajele sociale.

Această influență poate fi observată în filmele sale din anii ’30, care abordează subiecte precum sărăcia, războiul și injustiția socială.

Constantin Tanase, o legenda a teatrului românesc. Foto arhiva

Constantin Tanase, o legenda a teatrului românesc. Foto arhiva

Constantin Tănase, simbolul indiscutabil al comediei românești

Constantin Tănase a rămas în istoria teatrului românesc ca un simbol al comediei și al umorului rafinat. Stilul său unic și capacitatea de a aborda teme sociale prin intermediul comediei au influențat generații de artiști români.

De asemenea, Tănase este considerat un precursor al satirii sociale în România, având un impact semnificativ asupra formării unui public critic și conștient.

Teatrul său a rămas un reper în cultura română, iar influența sa continuă să se resimtă în spectacolele de umor contemporan.

În plus, legătura sa cu Chaplin a fost adesea menționată ca o dovadă a recunoașterii internaționale a talentului românesc.

Vezi și: Cât de „român” a fost marele Charlie Chaplin. S-a împrietenit cu Ana Aslan, i-au furat sicriul și au numit un asteriod după el

Charlie Chaplin in filmul The Kid

Charlie Chaplin in filmul The Kid

Charlie Chaplin, cel mai mare actor internațional al anilor 20

Charlie Chaplin a rămas o figură legendară în istoria cinematografiei, influențând nu doar industria filmului, ci și cultura populară globală. Stilul său inconfundabil și abilitatea de a aborda teme sociale prin umor l-au consacrat ca un artist cu un impact profund asupra generațiilor de artiști care au venit după el.

Întâlnirea cu Constantin Tănase, un artist care împărtășea valori și viziuni similare, a fost un moment important în cariera lui Chaplin, întărind convingerea sa că umorul este un instrument puternic pentru a aborda și a critica realitățile sociale.

Chaplin a continuat să fie un apărător al drepturilor omului și un critic al nedreptății sociale, ceea ce a consolidat moștenirea sa artistică.

Întâlnirea dintre Constantin Tănase și Charlie Chaplin a fost un moment memorabil care a reunit două mari talente ale umorului și artei.

Această interacțiune a demonstrat cum comedia poate transcende granițele culturale și poate conecta oameni din medii diferite. Influentele reciproce între cei doi artiști au contribuit la îmbogățirea carierelor lor și la dezvoltarea culturală a epocii.

Astăzi, atât Constantin Tănase, cât și Charlie Chaplin sunt considerați simboluri ale umorului și ale artei, iar întâlnirea lor rămâne o dovadă a puterii universale a comediei de a aduce oamenii împreună și de a provoca reflecții asupra vieții și societății.

Vezi și: ”Coane, am înțeles să-mi iei nevasta, dar și halatul și papucii?” Ion Luca Caragiale, prins în pat cu soția lui Constantin I. Notarra