Câmpul magnetic al Pământului nu este la fel la Polul Nord și la Polul Sud: Ce au descoperit oamenii de știință
Câmpul magnetic al Pământului, care ne protejează de numeroase amenințări cosmice și a fost crucial în navigație de-a lungul secolelor, prezintă diferențe semnificative între polul nord și polul sud, iar modelele actuale s-ar putea să nu surprindă pe deplin acest fenomen.
Ce s-a descoperit despre câmpul magnetic al Pământului
Câmpul magnetic al planetei noastre nu este static. Magnetosfera Pământului este influențată de vântul solar provenit de la Soare. În perioade de activitate solară intensă, cum este cazul acum, magnetosfera este mai comprimată decât atunci când Soarele este mai calm. Aceste diferențe au fost folosite pentru a explica de ce observațiile câmpului magnetic diferă dacă sunt realizate aproape de suprafața Pământului sau în spațiu. Aceasta a fost, cel puțin, presupunerea convențională. Noile cercetări sugerează că există mai mult în joc.
Cercetătorii au folosit date colectate între 2014 și 2020, perioadă în care 98,1% din timp au fost condiții geomagnetice de la scăzute la moderate. Cu toate acestea, chiar și atunci când magnetosfera nu era afectată puternic de vremea spațială, au existat diferențe semnificative între observații, mai ales în regiunile polare nordice și sudice.
„Presupunem adesea un câmp magnetic aproape simetric între regiunile polare nordice și sudice, dar ele sunt, de fapt, foarte diferite”, a declarat Yining Shi, autor corespondent și asistent cercetător la Universitatea Michigan, Departamentul de Științe Climatice și Spațiale, într-o declarație.
Ce spun cercetătorii
Datele orbitale au fost furnizate de sateliții Swarm, care mapează curenții din ionosferă, magnetosferă și altele. Aceștia se află pe orbite polare, oferind multe măsurători în jurul polilor. Multe măsurători pot cauza un eșantionaj părtinitor, iar când măsurătorile sunt introduse într-un model care are o viziune simplificată a câmpului magnetic al planetei noastre, rezultatul nu mai corespunde realității.
„Înțelegerea faptului că ceea ce a fost atribuit perturbațiilor geofizice este, de fapt, datorat asimetriei câmpului magnetic al Pământului ne va ajuta să creăm modele mai bune ale câmpului geomagnetic și va ajuta, de asemenea, la navigația prin satelit și aviație,” a declarat Mark Moldwin, profesor la Universitatea Michigan și co-autor al studiului.
Câmpul magnetic polar s-a schimbat rapid în ultimul deceniu, adăugând o provocare suplimentară pentru oamenii de știință.
„Acest lucru adaugă o complexitate suplimentară în crearea unor modele precise ale câmpului magnetic,” a adăugat Moldwin.
A avea modele bune nu este doar important pentru știință, ci joacă un rol esențial și în navigația precisă pe Pământ și în spațiu.