24 sept. 2024 | 20:14

Călătoriile pot încetini îmbătrânirea, conform unui nou studiu

ACTUALITATE
Călătoriile pot încetini îmbătrânirea, conform unui nou studiu
Un nou studiu sugerează că călătoriile ar putea contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Când vine vorba de a călătorii, mulți și le planifică din timp. Dar, ceea ce majoritatea nu știm, conform unor recente studii, este că, de fapt, călătoriile pot încetini îmbătrânirea. Cum, și de ce, rămâne să aflăm împreună.

Cercetătorii australieni spun că călătoriile pot avea efecte pozitive asupra sănătății

Conform unui nou studiu, publicat în Science Daily și scris de Fangli Hu, doctorand al Universității Edith Cowan, ni se spune „uitați de cremele de noapte cu retinol, deoarece călătoriile ar putea fi cea mai bună modalitate de a sfida îmbătrânirea prematură”.

Cu alte cuvinte, ar trebui să călătorim mai mult, astfel prevenind o îmbătrânire prematură. Cercetătorii australieni, autori ai acestui studiu, sunt de părere că genul acesta de activități, mai ales călătoriile de agrement „ar putea contribui la atenuarea stresului cronic”. Deci, o concluzie ar fi că, de fapt, călătoriile pot încetini îmbătrânirea, dar cum?

Ni se mai spune că, cu cât călătorim mai mult, cu atât ni se va atenua supraactivarea sistemului imunitar și va încuraja funcționarea normală a sistemului de autoapărare.

„Angajarea în activități recreative eliberează potențial tensiunea și oboseala din mușchi și articulații.

Această eliberare ajută la menținerea echilibrului metabolic al organismului și crește eficiența sistemului antiuzură. Organele și țesuturile pot rămâne astfel într-o stare de entropie scăzută.”, conchide Hu în studiu.

Efortul fizic poate stimula metabolismul

Călătoriile implică adesea activități fizice, cum ar fi drumețiile, alpinismul, mersul pe jos și cu bicicleta, subliniază Hu în studiu. Acesta mai preciează în același timp că efortul fizic poate stimula metabolismul, cheltuielile de energie și transformarea materialelor, „toate acestea contribuind la coordonarea sistemelor de auto-organizare”.

Exercițiile fizice în timpul călătoriilor pot să îmbunătățească circulația sângelui, să accelereze transportul nutrienților. Cu alte cuvinte, călătoriile pot încetini îmbătrânirea.

Datele studiului au mai arătat că ne pot ajuta la eliminarea deșeurilor pentru a menține în mod colectiv un sistem activ de autovindecare. O experiență de călătorie pozitivă poate îmbunătăți sănătatea, dar o experiență negativă ar putea compromite sănătatea, avertizează Hu în studiu.

„Turiștii s-ar putea confrunta cu provocări, inclusiv boli infecțioase, accidente, răniri, violență, probleme legate de siguranța apei și a alimentelor și preocupări legate de implicarea inadecvată în turism”, mai spune semanatarul studiului.

Studiul arată că, defapt, călătoriile pot încetini îmbătrânirea

Studiul, realizat în mare parte în perioada pandemiei, accentuează ideea, conform căreia călătoriile pot încetini îmbătrânirea

Genul acesta de activități au contribuit la răspândirea epidemiei COVID, a remarcat autorul studiului. Cu toate acestea, studiul arată că „terapia de călătorie ar putea fi o intervenție revoluționară în domeniul sănătății”, potrivit lui Hu, preluat de Forbes.

După cum bine se știe, și s-a demonstrat în timp, îmbătrânirea, ca proces, este ireversibilă. Dar, deși nu poate fi oprit, poate fi încetinit inclusiv prin activități de acest gen.

Ca o concluzie finală a studiului, putem deduce că turismul nu înseamnă doar agrement și recreere. Ar putea contribui, de asemenea, la sănătatea fizică și mentală a oamenilor.