25 iul. 2024 | 17:00

Bucureștiul ar putea beneficia de energie geotermală: Cum ne scade prețul la curentul electric

ACTUALITATE
Bucureștiul ar putea beneficia de energie geotermală: Cum ne scade prețul la curentul electric

O resursă neexploatată de sub București ar putea aduce facturi mai mici la energie pentru locuitorii Capitalei în câțiva ani. Un rezervor geotermal generos, situat în nordul Capitalei și în județul Ilfov, ar putea fi utilizat pentru încălzirea orașului, reducând astfel costurile energetice. Apa fierbinte din adâncuri, cu temperaturi între 58 și 84 de grade, a fost ignorată de autorități timp de 30 de ani, însă acum există planuri concrete pentru exploatarea acestei resurse.

În 2025 ar putea începe primele foraje, iar în următorii ani apa geotermală ar putea ajunge să încălzească o parte din București. Experții estimează că prețurile energiei ar putea fi înjumătățite, dar este necesară și reabilitarea rețelei de termoficare, veche de șase decenii. „Foarte importantă este reabilitarea termică a rețelei pentru că, în situația în care vom continua cu pierderi masive de apă și energie termică, nu vom face decât să eșuăm cu acest sistem”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în energie.

Colaborare cu SUA pentru exploatarea resursei geotermale

Proiectul de valorificare a apei geotermale beneficiază de suportul Statelor Unite ale Americii. ELCEN a semnat un memorandum cu o companie americană specializată în tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale. Departamentul pentru Energie al SUA a promis susținere financiară pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, care ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului curent.

„Este o etapă destul de rapidă, după care, pe baza acestui studiu, vom pregăti aplicația pentru fondul pentru modernizare, astfel încât să putem obține banii pentru implementarea efectivă a proiectului”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

De asemenea, Claudiu Crețu, directorul ELCEN, a subliniat că „nu se poate încălzi Bucureștiul nici cu energie eoliană, nici cu solară, trebuie să fim foarte realiști. Soluția înseamnă integrarea energiei geotermale, stocare de energie, capacități flexibile”.

Un proiect ambițios în beneficiul Capitalei

Proiectul de exploatare a resursei geotermale ar putea fi finalizat în patru ani. Zăcământul de ape geotermale din București a fost descoperit în anii 80, dar până acum doar Spitalul SRI a folosit resursa pentru încălzire și recuperare terapeutică. În 2016, în nordul Capitalei s-a înființat cel mai mare centru termal privat din Europa, demonstrând potențialul enorm al acestei resurse.

Nu doar Bucureștiul beneficiază de aceste resurse. În mai multe comune din țară, apa geotermală este utilizată pentru încălzire. La Lovrin, în Timiș, oamenii se încălzesc cu apă geotermală încă din anii 80, iar cu fonduri europene, sistemul a fost modernizat. Primăria speră ca în cinci ani întreaga localitate să fie racordată la acest sistem eficient.

România deține o treime din izvoarele termale și minerale din Europa, având un potențial imens de a utiliza aceste resurse pentru reducerea costurilor energetice și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Exploatarea apei geotermale din București ar putea fi un pas important în această direcție, aducând beneficii semnificative atât pentru locuitori, cât și pentru mediu.