10 mai 2024 | 11:05

Beethoven nu a murit din cauza otrăvirii cu plumb, cum se credea anterior: Ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Beethoven nu a murit din cauza otrăvirii cu plumb, cum se credea anterior: Ce au descoperit cercetătorii

Tehnologiile avansate de secvențiere genomică din 2023 au demontat o teorie de lungă durată conform căreia compozitorul german Ludwig van Beethoven ar fi murit din cauza otrăvirii cu plumb.

Cum a murit, de fapt, Ludwig van Beethoven

În schimb, celebrul pianist a cedat în fața a ceea ce se crede că a fost o boală hepatică cauzată de o infecție cu hepatită B, agravată de obiceiurile sale de băut și accentuată de factorii de risc genetici, conform ultimelor cercetari.

Cu toate că a existat un interes ridicat în privința modului în care a murit Beethoven, cercetătorii nu erau încă siguri ce a cauzat problemele sale gastrointestinale și pierderea progresivă a auzului pe parcursul vieții sale. În ciuda acestor probleme, Beethoven a reușit cumva să compună simfonii orchestrale care sunt venerate și astăzi, deși pierderea auzului l-a determinat să se retragă din viața publică și să înceteze să mai concerteze.

Acum, o nouă investigație a două suvițe de păr anterior autentificate ca fiind ale lui Beethoven a confirmat că celebrul compozitor era într-adevăr probabil afectat de otrăvirea cu plumb – deși expunerea nu a fost suficientă pentru a-l ucide.

Nader Rifai, un patolog de la Harvard Medical School, și colegii săi au analizat cele două suvițe de păr, cunoscute sub numele de Bermann și Halm-Thayer, care au fost autentificate în analiza genetică din 2023.

Ce spun oamenii de știință

Pentru o certitudine suplimentară pentru mințile sceptice, suvița Halm-Thayer este una dintre cele două pentru despre care istoricii știu că a fost obținută de Beethoven însuși; înregistrările arată că compozitorul a predat personal suvița sa pianistului Anton Halm în aprilie 1826.

Utilizând metode de spectrometrie validate clinic, Rifai și colegii săi au măsurat cantitatea de plumb, arsenic și mercur din cele două suvițe de păr, care au fost mai întâi spălate și uscate pentru a minimiza contaminarea prin manipulare și depozitare.

Astfel, șuvița Bermann avea o concentrație de plumb de 64 de ori mai mare decât limita superioară considerată tipică pentru o persoană sănătoasă, în timp ce șuvița Halm-Thayer avea o concentrație de plumb de 95 de ori mai mare decât acea gamă de referință. Nivelurile de arsenic și mercur erau, de asemenea, ridicate.

Plecând de la nivelurile de plumb din mostrele de păr din secolul al XIX-lea, cercetătorii au estimat că concentrația de plumb din sângele lui Beethoven ar fi putut fi între 69 și 71 de micrograme per decilitru (µg/dL).

„Astfel de niveluri de plumb sunt în mod obișnuit asociate cu afecțiuni gastrointestinale și renale și pierderi de auz, dar nu sunt considerate suficient de mari pentru a fi singura cauză a morții”, scriu Rifai și colegii săi în scrisoarea lor către redactorul șef al revistei Clinical Chemistry.

Expunerea lui Beethoven la plumb este ușor de explicat prin cultura de băut din vase de plumb și tratamentele medicale care implicau plumb folosite în vremea lui Beethoven. Măsurătorile noi, din mostre verificate, ne oferă mai multă încredere în modul în care această expunere la plumb l-a afectat probabil pe plan de sănătate.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele