02 mai 2024 | 11:18

Baschetbalista din SUA care a fost închisă în Rusia rupe tăcerea. Ce a fost pusă să facă pentru Vladimir Putin

SPORT
Baschetbalista din SUA care a fost închisă în Rusia rupe tăcerea. Ce a fost pusă să facă pentru Vladimir Putin
Brittney Griner, în timpul interviului de la ABC / Foto: Profimedia

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată în 2022, în Rusia, pentru trafic de droguri. Ea a fost eliberată după aproape un an, iar acum a rupt tăcerea despre ce a trăit în spatele gratiilor. Ea a dezvăluit ce a fost pusă să facă pentru Vladimir Putin.

Brittney Griner, inclusă într-un schimb de deținuți între SUA și Rusia

În februarie 2022, câinii din aeroportul din Moscova au descoperit în bagajul lui Brittney Griner un cartuș de vaporizator care ar fi conținut urme de ulei de hașiș. În luna august, ea a fost condamnată la nouă ani și jumătate de închisoare. În momentul arestării, ea juca la formația rusă UMMC Ekaterinburg.

Brittney Griner a reușit să scape din închisoare după zece luni. În decembrie 2022, a fost eliberată, fiind inclusă într-un schimb de deținuți între Statele Unite și Rusia. America l-a dat rușilor pe Viktor Bout, traficantul de arme poreclit și ”Negustorul morții”, iar baschetbalista a revenit în țara sa.

Baschetbalista din SUA care a fost închisă în Rusia rupe tăcerea. Ce a fost pusă să facă pentru Vladimir Putin

Brittney Griner / Foto: Profimedia

”Am vrut să-mi iau viaţa”

După mai bine de un an, Brittney Griner a vorbit pentru prima dată despre coșmarul trăit în închisoarea din Rusia, în timpul unui interviu de o oră care a fost difuzat pe ABC. Cartea ei de memorii, „Coming Home”, urmează să fie lansată la 7 mai.

Vedeta WNBA a dezvăluit că s-a gândit să se sinucidă în primele săptămâni petrecute în spatele gratiilor și a spus de ce nu a recurs la acest gest. Ea a fost încarcerată la Colonia de Femei IK-2, închisoare aflată la 480 de kilometri sud-est de Moscova.

Vezi și: SUA, criticate dur pentru că l-au eliberat pe traficantul de arme Viktor Bout. Casa Albă evită să ceară scuze și transmite un mesaj Ucrainei

Am vrut să-mi iau viaţa de mai multe ori în primele săptămâni. Am simţit atât de tare că vreau să plec de aici. Nu am facut-o, în parte pentru că m-am temut că autorităţile ruse nu vor da corpul familiei mele”, a declarat Griner pentru interlocutoarea sa Robin Roberts..

Brittney Griner a fost arestată în perioada în care Rusia a invadat Ucraina şi a sporit tensiunile dintre Kremlin și Casa Albă.

Ce a trebuit să facă pentru Vladimir Putin

Brittney Griner a spus ce a fost obligată să facă înainte de a fi eliberată din închisoare. Baschetbalista a trebuit să scrie o scrisoare adresată  preşedintelui rus Vladimir Putin.

Vezi și: Dennis Rodman, negocieri pe tărâmul unde Joe Biden a eșuat. De ce merge la Moscova să-l întâlnească pe Vladimir Putin

„M-au obligat să scriu această scrisoare. Era în limba rusă. A trebuit să cer iertare şi să mulţumesc aşa-zisului lor mare lider. Nu am vrut să o fac, dar, în acelaşi timp, am vrut să mă întorc acasă”, a adăugat Brittney Griner.

  • Brittney Griner are două titluri olimpice și două mondiale cu naționala SUA și un trofeu în WNBA, în 2014.
  • Are 7 apariții în All-Star Game și a fost de două ori cea mai bună marcatoare a campionatului.
Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele