26 feb. 2024 | 09:26

Bărbatul care a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie, o mașină, un avion sau măcar un film

ACTUALITATE
Bărbatul care a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie, o mașină, un avion sau măcar un film

Muntele Athos, bastion al monahismului ortodox oriental, a rămas martorul tăcut al unei vieți extraordinare: Michael Tolotos, un călugăr care a murit la vârsta de 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie. Născut în umbra tragediei, în jurul anului 1856, viața lui Tolotos a început cu pierderea mamei sale, la doar patru ore după ce s-a născut.

Destinul tragic al nou-născutului a luat o turnură neașteptată: abandonat pe treptele unei mănăstiri de pe Muntele Athos, băiatul găsește un cămin surprinzător, sub ochii ocrotitori ai călugărilor. Mănăstirea avea să-i devină întreaga lume. Găzduit și educat în perimetrul mănăstirii zidite cu secole în urmă, Tolotos nu s-a aventurat niciodată dincolo de porțile acesteia. Izolarea era asigurată și de legea strictă emisă încă din 1060, care interzice accesul femeilor și animalelor pe Muntele Athos, o interdicție respectată și astăzi.

Vezi și: De ce femeilor le este interzis să meargă pe Muntele Athos: „Pentru că au nevoie, călugării, de linişte şi rugăciune”

Trăind în recluziune, departe de ochii lumii, Tolotos nu a întâlnit vreodată o femeie. Existența lui singulară a sfârșit în același cadru, marcată de asceză și credință. Călugării Muntelui Athos i-au pregătit lui Michael Tolotos o înmormântare specială, în semn de respect pentru cel crezut a fi singurul bărbat din lume decedat fără să știe cum arată o femeie. Dar izolarea vieții sale n-a fost doar de ordin social: Tolotos n-a văzut niciodată o mașină, un avion sau măcar un film.

Pustnici de pe Munte Athos

Pustnici de pe Munte Athos

Muntele Sfânt: Bastion al Credinței

Muntele Athos, acest „Munte Sfânt” al creștinismului, este unul dintre cele mai importante centre ale monahismului creștin-ortodox. Sub jurisdicția directă a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, găzduiește 20 de mănăstiri și funcționează ca un stat autonom în cadrul Republicii Elene, cu o conducere ascetică și principii de viață rămase neschimbate de secole.

Primii călugări au ajuns pe Muntele Athos în secolul al IX-lea, atrași de frumusețea sălbatică a locului și de chemarea la rugăciune neîncetată. Astăzi, peste două mii de călugări din Grecia și multe alte țări, precum România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Serbia, Rusia și Statele Unite, retrași din agitația lumii moderne, scrie publicația Greek Reporter.

Vezi și: Detaliile mai puțin știute despre Muntele Athos, locul unde nu a mai călcat o femeie de 1000 de ani

În inima austeră a mănăstirilor se află colecții neprețuite de artefacte bine conservate, inclusiv cărți rare, documente antice și opere de artă de o imensă valoare istorică. Muntele Athos a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1988. Printre nenumăratele comori și relicve sfinte, cele mai prețioase pentru Ortodoxia Greacă sunt Darurile Magilor oferite, conform credinței, pruncului Iisus.

Pentru unii privitori dinafară, viața simplă și strict guvernată de canoane a călugărilor poate părea arhaică. Totuși, pentru bărbații care au ales să trăiască acolo, această asceză reprezintă o existență împăcată, o căutare spirituală profundă.