11 mart. 2024 | 06:00

Bani în plus la pensie după recalculare, românii care primesc cu 1.000 de lei mai mult. Cine sunt pensionarii privilegiați

ACTUALITATE
Bani în plus la pensie după recalculare, românii care primesc cu 1.000 de lei mai mult. Cine sunt pensionarii privilegiați

În contextul unei reforme ample în sistemul de pensii din România, o veste bună vine pentru un segment al pensionarilor: unii vor vedea o majorare semnificativă a pensiilor lor, cu sume care pot ajunge până la 1.000 de lei.

Această ajustare se datorează noii legi a pensiilor care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, în urma căreia autoritățile au început recalcularea veniturilor tuturor pensionarilor români.

Pensionarii care primesc 1.000 de lei după recalculare

Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a dezvăluit că românii cu un stagiu mare de cotizare sunt cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma recalculărilor, primind puncte de stabilitate care vor crește considerabil valoarea pensiei. „Suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă”, a afirmat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Recalcularea pensiilor se va face pe baza unor criterii noi, menite să elimine inechitățile din sistem. În special, cei cu pensii mici și un număr mare de ani de muncă vor vedea creșteri substanțiale, de până la 90%-100%, datorită aplicării punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți, indiferent de salariul avut sau locul de muncă.

„Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 de lei”, a explicat Doina Pârcălabu la Realitatea Plus.

Inechități corectate la pensie și categorii de pensionari defavorizate

Cu toate acestea, există și categorii de români care vor primi creșteri minime, de doar 1%, sau chiar deloc. Aceste diferențe depind de trei elemente esențiale: punctele contributive, punctele necontributive, și punctele de stabilitate. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a subliniat că noua lege a pensiilor încearcă să corecteze inechități apărute între pensionari, fie că este vorba de diferențe între cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, fie de inechități între genuri sau între cei care se aflau în indemnizația minimă socială.

„Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Desigur, există și persoane ale căror pensii, conform recalculării, ar trebui să scadă. Totuși, autoritățile asigură că nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces. Normele metodologice care vor fi publicate în transparență decizională vor clarifica pașii de urmat și cum va fi implementată legea, asigurând că drepturile pensionarilor sunt protejate.

Prin această recalculare complexă și introducerea noii legi a pensiilor, guvernanții își propun să aducă mai multă echitate și stabilitate în sistemul de pensii din România, beneficiind în special acei pensionari cu stagii lungi de cotizare și muncă, care vor vedea creșteri substanțiale ale pensiilor lor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele