Avocatul Simonei Halep, dezvăluiri despre procesul sportivei. A fost luată în calcul varianta sabotajului
Simona Halep a revenit în circuitul WTA după ce și-a dovedit nevinovăția în cazul do dopaj la TAS. Tribunalul de la Lasanne i-a redus pedeapsa, iar unul dintre avocații sportivei a făcut dezvăluiri de ultim moment despre procesul acesteia. A fost luat în calcul chiar și sabotajul.
Cum s-a ajuns la varianta sobotajului în cazul Halep
Dubla campioană de Grand Slam a fost prinsă dopată la US Open 2022 și suspendată patru ani, dar după apelul de la TAS pedeapsa i-a fost redusă la nouă luni. Instanța a explicat că nu este vorba despre dopaj, ci de o contaminare accidentală a produsului nutritiv pe care angajații academiei Patrick Mouratoglou l-au cumpărat de la o companie din Canada.
Astfel, după un an și șapte luni, pe 19 martie, Simona Halep a revenit pe teren. A jucat la un singur turneu, Miami Open, unde a fost eliminată în primul tur, după care s-a retras sau nu a primit invitații la altele.
Unul dintre avocații jucătoarei, Bogdan Stoica, a dezvăluit cum s-a construit strategia de apărare la TAS. Acesra a afirmat că au fost luate în calcul mai multe variante, inclusiv sabotajul din partea vreunui angajat de la academia lui Patrick Mouratoglou, antrenorul cu care lucra românca atunci când a fost prinsă dopată.
“Am citit și am încercat să încadrăm cazul Simonei în cazuistica cu care se mai confruntaseră alte sporturi și tenisul. La început am avut absolut toate scenariile pe masă.
Când zic toate scenariile mă refer nu numai la contaminare, ci și la sabotaj. Căci ne-am gândit inclusiv la asta, la sabotaj. După ce am făcut primele testele de păr la Paris a devenit 100% cert că e vorba de contaminare”, a declarat Bogdan Stoica pentru podcastul “Vreau să știu”.
Cum va schimba cazul Simonei Halep lumea sportului
Avocatul Simonei Halep este convins că acest caz va produce schimbări majore în lumea sportului, deoarece noțiunea de ”contaminare accidentală” a fost destul de rar acceptată.
“A durat mult până am reușit să descoperim sursa. Era cel mai important lucru în toată economia dosarului nostru. În lipsa descoperirii sursei, nu poți vorbi decât de o sancțiune de patru ani.
Vezi și: Simona Halep, șanse majore să pună mâna pe zece milioane de dolari. ”Ne va ajuta mult”
Regulamentul prevede by default (n.r. – din oficiu) patru ani. Dosarul va crea un precedent, de care niciun alt tribunal nu va putea să nu țină seama”, a adăugat Bogdan Stoica.
”Sancțiunea putea să fie mai mică”
Chiar dacă judecătorii de la TAS au redus considerabil pedeapsa Simonei Halep, avocatul acesteia este de părere că cele nouă luni de pedeapsă sunt nemeritate.
”Sancțiunea care s-a aplicat putea să fie mai mică. Dar trebuie să înțelegeți că există și o componentă de politică acolo și că hotărârea a fost dată în unanimitate.
Vezi și: Simona Halep nu e pe placul celor de la Roland Garros. Ar putea fi pedepsită ca Maria Șarapova
Asta înseamnă că inclusiv expertul numit de ITIA, Ulrich Haas, a fost de acord cu sancțiunea de nouă luni, în condiții în care, putem să ne imaginăm, ceilalți doi arbitri s-ar putea să fi fost de acord cu o sancțiune mult mai mică”, a mai spus Bogdan Stoica.
- Simona Halep a dat în judecată firma care a produs suplimentul contaminat.
- Tenismena s-a retras de la turneele de la Oeiras (Portugalia) și Madrid (Spania).