25 sept. 2024 | 12:02

Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu

TUTORIALE
Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu

Nu este prima oară când vorbim despre locuri unice din România, pline de spectaculos. Dar, pentru cei care au traversat de la un cap la altul țara, știu despre autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. Dacă nu știi, îți spunem că  minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu.

Știi unde se află autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa?

Pentru turistul amator de senzații tari, și locuri unice, poate ar fi cazul să facă o vizită aici. Vorbim despre Autostrada Sibiu-Deva, parte a Coridorului IV Pan-European. Construcția acestei autostrăzi a început în 2011.

Până la finalul anului 2013, aveau să fie date în folosință secțiunile Deva-Simeria și Simeria-Orăștie, tot acest traseu făcând parte din tronsonul Orăștie-Deva.

Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu

Conform celor care au ajuns aici, locul nu este doar o arteră vitală pentru infrastructura rutieră din România. Este și un drum care te poartă către unele dintre cele mai impresionante peisaje naturale din Europa.

Mulți cunosc această autostradă pentru importanța sa strategică în facilitarea transportului între Transilvania și Banat. Cu toate astea, puțini știu că ea oferă acces către un colț de natură spectaculos.

Locul, cunoscut sub numele de Râpa Roșie, este considerat unul dintre cele mai frumoase canioane din Europa.

Râpa Roșie, e minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu

Acest loc unic este situat în județul Alba, în apropierea orașului Sebeș. Râpa Roșie este un monument al naturii, unic în România, care atrage prin frumusețea sa sălbatică și neobișnuită.

Canionul este format dintr-un complex de stânci în nuanțe roșiatice. Formațiunile, conform experților, sunt sculptate de eroziunea apei de-a lungul mileniilor.

Autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa. E minunea ascunsă din Apuseni, de care puțini turiști știu

Canionul se întinde pe o lungime de aproximativ 800 de metri și o înălțime de până la 100 de metri.

Râpa Roșie oferă priveliști spectaculoase, amintind de celebrele formațiuni geologice din Parcul Național Bryce Canyon din Statele Unite.

Formațiunea a fost declarată rezervație naturală în anul 1950, însă, în ciuda frumuseții și valorii sale geologice, acest loc rămâne relativ necunoscut pentru majoritatea turiștilor.

Deși nu este la fel de populară ca alte atracții turistice din România, cei care aleg să viziteze această minune naturală sunt răsplătiți cu peisaje care îți taie răsuflarea și cu o liniște aparte, greu de găsit în locurile turistice mai cunoscute.

Autostrada din România cu cel mai frumos canion, un loc de neuitat

Deși Râpa Roșie este o comoară ascunsă în Munții Apuseni, numărul celor care aleg să o exploreze crește încet, pe măsură ce informațiile despre frumusețea locului se răspândesc.

În epoca digitală, unde destinațiile turistice sunt adesea supraaglomerate, locuri precum Râpa Roșie reprezintă o oază de liniște și naturală. Pe măsură ce mai mulți oameni descoperă această minune geologică, importanța conservării și respectului pentru mediul înconjurător devine și mai evidentă, spun experții.

Într-o lume în care tot mai multe peisaje naturale sunt afectate de urbanizare și turism excesiv, Râpa Roșie rămâne un simbol al naturii sălbatice și nealterate, un loc unde timpul pare să fi stat în loc, iar frumusețea naturii domină peisajul.

Astfel, Autostrada Sibiu-Deva, autostrada din România cu cel mai frumos canion din Europa, nu doar că leagă orașe și regiuni, ci servește și ca o cale către inima naturii, invitând călătorii să descopere comorile ascunse ale României.