Aurora Boreală iluminează spectaculos cerul din România, Europa și întreaga emisferă
Într-un eveniment rar, Aurora Boreală a fost observată mult mai la sud decât este obișnuit, de la Irlanda și Marea Britanie până în Republica Cehă, Germania și chiar România, în urma unei furtuni solare care a lovit atmosfera Pământului.
Fenomenul Aurora Boreală, văzut în Europa
Luminile nordului au luminat cerul nopții cu apariții rare în întreaga Europă, emisfera nordică și chiar România. În Marea Britanie, Aurora Boreală a fost observată în locuri neașteptate precum Whitley Bay pe coasta de nord-est, Essex, Cambridgeshire și Wokingham din Berkshire. Fenomenul s-a extins și în Suffolk, Kent, Hampshire și Liverpool, relatează The Guardian.
Kathleen Cunnea din Great Horkesley, Essex, a exprimat sentimentul multor martori, descriind fenomenul ca fiind „absolut uimitor”. De asemenea, în Irlanda, serviciul meteorologic Met Éireann a raportat apariția luminilor, postând imagini din Dublin și deasupra aeroportului Shannon din County Clare.
Observații și recomandări
Stephen Dixon, purtător de cuvânt pentru Met Office, a explicat că, deși nopțile mai scurte pot limita perioada în care Aurora poate fi observată, „există șanse bune de a vedea aurora, în special vineri seara și mai ales în Scoția, Irlanda și părți din nordul Angliei și Țara Galilor.”
Furtuna solară care a facilitat acest spectacol vizual este cauzată de un mare grup de pete solare care a produs mai multe explozii solare moderate și puternice. Această activitate intensă a extins „ovalul aurorei”, permițând astfel observații ale Aurorei Boreale mai la sud decât în mod obișnuit.
Aurora Boreală în România
În România, spectacolul aurorei a fost vizibil în noaptea de vineri spre sâmbătă, 10-11 mai 2024. Deși de obicei acest fenomen este rezervat locuitorilor din regiuni nordice, condițiile favorabile au permis românilor să admire acest spectacol rar. Imaginile publicate online de martorii entuziasmați au devenit virale, încântând utilizatorii de internet și reamintind tuturor de frumusețea naturii.
În principiu, specialiștii consideră că activitatea solară este ridicată în prezent și se va menține la un nivel similar și în următorii ani.
Însă atunci când emisiile de particule sunt puternic energizate, comunicațiile și sistemele GPS pot fi afectate.
Impactul și precauțiile
Noaa a emis o avertizare rară de furtună geomagnetică severă, alertând operatorii de centrale electrice și de nave spațiale să ia măsuri de precauție. Rob Steenburgh, un om de știință de la centrul de meteorologie spațială al Noaa, a reasigurat publicul: „Pentru majoritatea oamenilor de pe planetă, nu este necesar să facă nimic”, subliniind că aurora este „un cadou din partea vremii spațiale”.
NASA a confirmat că furtuna nu reprezintă o amenințare serioasă pentru cei șapte astronauți de pe Stația Spațială Internațională, principala preocupare fiind nivelurile crescute de radiații. De asemenea, radiațiile crescute ar putea amenința unele dintre sateliții de știință ai NASA, dar instrumentele extrem de sensibile vor fi oprite dacă este necesar pentru a evita daunele.
Fenomenul Aurora Boreală rămâne una dintre cele mai spectaculoase demonstrații ale naturii, aducând împreună oameni din toate colțurile lumii pentru a aprecia frumusețea cosmică. Experții sugerează găsirea unui loc cu poluare luminoasă minimă și privitul spre nord pentru cele mai bune observații. Acest weekend, cerul a fost un teatru deschis pentru toți cei care doreau să participe la acest spectacol natural impresionant.