24 oct. 2024 | 23:24

Astronomii descoperă un semnal intens luminos care ar putea fi un „burst” radio rapid, cu origini extragalactice

ACTUALITATE
Astronomii descoperă un semnal intens luminos care ar putea fi un „burst” radio rapid, cu origini extragalactice
Astronomii ruși au detectat un semnal radio de mare intensitate, posibil un fenomen FRB de origine extragalactică.

Un grup de astronomi ruși a descoperit un semnal intens luminos care ar putea fi un eveniment de tip „burst” radio rapid (FRB), folosind radiotelescopul Large Phased Array (LPA) din Rusia. Semnalul, care a fost detectat la o frecvență de 111 MHz, a fost descris într-un articol publicat recent în data de 17 octombrie pe serverul de pre-print arXiv.

Încărcătura misterioasă a acestor „bursturi” radio rapide este departe de a fi complet înțeleasă de către oamenii de știință. FRB-urile sunt emisii radio intense care durează doar câteva milisecunde, prezentând o dispersie caracteristică a pulsarilor radio. Astronomii nu au reușit până în prezent să stabilească natura exactă a acestor fenomene, dar au propus mai multe explicații, de la emisia maser sincrontron din magnetari tineri, aflați în rămășițe de supernovă, până la ipoteze mai exotice, cum ar fi cuspidurile stringurilor cosmice, scrie Science News.

Un semnal neobișnuit, la o frecvență joasă

Recent, echipa de astronomi condusă de Sergey Tyul’bashev de la Observatorul de Radio Astronomie Pushchino din Rusia a detectat un puls interesant care ar putea fi un FRB. Descoperirea a fost realizată în cadrul proiectului Pushchino Multibeams Pulsar Search (PUMPS), în timpul unei evaluări tehnice a calității observațiilor efectuate cu LPA, un instrument cunoscut pentru sensibilitatea sa deosebită la undele radio într-un spectru de lungimi de undă metrice.

Pulsul descoperit a avut o durată de 211 milisecunde, o măsură a dispersiei de aproximativ 134,4 pc/cm³ și o densitate de flux de vârf de 20 Jy (jansky). Măsurătoarea dispersiei sugerează originea extragalactică a semnalului, care ar putea proveni de la o distanță de aproximativ 2,3 miliarde de ani-lumină.

Semnal unic și o posibilă descoperire istorică

Conform cercetătorilor, proprietățile obținute în urma analizei sugerează că acest semnal este unul dintre cele mai puternice FRB-uri descoperite până în prezent. Astronomii l-au denumit FRB 20190203. Până acum, nu au fost detectate alte bursturi repetate de la FRB 20190203, și nici nu a fost observată vreo activitate în spectrul de raze gamma.

Dacă natura extragalactică a FRB 20190203 va fi confirmată, acesta va fi primul burst de origine extragalactică descoperit în cadrul proiectului PUMPS. De asemenea, ar fi doar al doilea FRB detectat la o frecvență atât de joasă, de 111 MHz, și primul dintre FRB-urile care nu se repetă.

Referitor la originea sa, autorii studiului propun scenariul emisiilor maser sincrontron, în care un magnetar ar putea fi sursa unui asemenea semnal. „Din punctul nostru de vedere, proprietățile observate ale FRB 20190203 sunt cel mai bine explicate de modelul unei surse maser sincrontron excitată de un magnetar”, conchid cercetătorii.

Această descoperire este una importantă pentru înțelegerea acestor fenomene misterioase, iar explorarea unor astfel de semnale ar putea oferi informații valoroase despre structura și evoluția universului la distanțe foarte mari. În plus, ea subliniază importanța colaborării în domeniul astronomiei pentru a descifra enigmele cosmosului.