14 sept. 2024 | 21:16

Astronauții NASA dezvăluie cum este cu adevărat să fii blocat în spațiu: „Trebuie să accepți ce îți dă Dumnezeu, orice ar fi”

ACTUALITATE
Astronauții NASA dezvăluie cum este cu adevărat să fii blocat în spațiu: „Trebuie să accepți ce îți dă Dumnezeu, orice ar fi”
Sunita Williams și Barry "Butch" Wilmore au răspuns vineri la întrebări de pe Stația Spațială Internațională, unde sunt blocați de peste trei luni. (Foto: NASA)

Astronauții NASA Barry „Butch” Wilmore și Sunita Williams se află într-o situație inedită și dificilă, fiind blocați pe Stația Spațială Internațională (ISS) după un incident major cu nava spațială Boeing Starliner. Deși misiunea lor trebuia să dureze doar o săptămână, aceștia se confruntă acum cu o ședere extinsă care ar putea dura până în 2025, scrie CNN.

Starliner, o misiune începută cu provocări

Misiunea Starliner a fost marcată de probleme tehnice încă de la început. Lansată pe 5 iunie, nava trebuia să îi transporte pe Wilmore și Williams pe ISS și să-i aducă înapoi pe Pământ la scurt timp. Însă chiar înainte de lansare, au apărut scurgeri de heliu, urmate de defectarea a cinci din cele 18 propulsoare ale navei. NASA a luat decizia dificilă de a nu permite astronauților să se întoarcă pe Pământ cu Starliner, considerând că riscurile erau prea mari.

În urma acestei decizii, Williams și Wilmore vor trebui să aștepte până la lansarea misiunii Crew-9 a SpaceX, programată cel mai devreme în februarie 2025, pentru a fi aduși în siguranță acasă.

Viața pe Stația Spațială Internațională: provocări și adaptare

Într-o conferință de presă recentă, cei doi astronauți au vorbit deschis despre dificultățile întâmpinate și modul în care au învățat să accepte situația. Wilmore, un tată a două fiice, a reflectat asupra impactului pe care prelungirea misiunii o are asupra familiei sale. „Am pierdut o mare parte din anul senior al fiicei mele și nu am putut petrece vara cu cea mai mare fiică a mea, care a plecat la facultate. Dar știu că vor învăța și vor crește din această experiență,” a declarat el.

Sunita Williams, la rândul ei, și-a exprimat dorul de viața de pe Pământ, menționând cât îi lipsește să-și plimbe câinii dimineața și să audă ciripitul păsărilor. „Priveliștea Pământului din spațiu îți oferă o altă perspectivă, e foarte liniștitor să privești planeta din această fereastră.”

O misiune cu învățăminte

Deși a fost o misiune plină de obstacole și momente tensionate, cei doi astronauți nu și-au pierdut optimismul. Wilmore a descris experiența lor drept o lecție de adaptare și acceptare a imprevizibilului, spunând: „Ne pregătim să facem față la orice. Trebuie să accepți ce îți dă Dumnezeu, orice ar fi.”

Amândoi astronauții au subliniat că, datorită experienței lor anterioare din Marină, sunt obișnuiți cu schimbări de ultim moment și cu provocările logistice. „Nu ne surprinde când misiunile se schimbă pe neașteptate,” a adăugat Williams. Aceștia au rămas pozitivi, afirmând că familiile lor înțeleg riscurile și sacrificiile care vin odată cu o carieră în explorarea spațiului.

Provocările mentale ale unei misiuni prelungite

Deși Wilmore și Williams s-au arătat rezilienți, misiunile spațiale prelungite pot avea un impact semnificativ asupra stării mentale a astronauților. Fenomenul cunoscut sub numele de „efectul celui de-al treilea sfert” se manifestă atunci când motivația scade, pe măsură ce astronauții își dau seama că mai au de îndurat o perioadă egală cu cea deja trăită în izolare. Totuși, în timpul conferinței de presă, Wilmore și Williams au continuat să afișeze un ton optimist și energic, demonstrând puterea lor mentală și pregătirea în fața necunoscutului.

Sunita Williams (stânga) și Barry 'Butch' Wilmore au răspuns vineri, în direct, la întrebări de pe Stația Spațială Internațională, unde sunt blocați de peste trei luni.

Sunita Williams (stânga) și Barry Wilmore au răspuns vineri, în direct, la întrebări de pe Stația Spațială Internațională, unde sunt blocați de peste trei luni. (Foto: NASA)

O așteptare care ar putea dura până în 2025

În ciuda provocărilor întâmpinate, cei doi astronauți nu se consideră dezamăgiți de NASA sau de Boeing. „Nu, absolut deloc”, a răspuns Wilmore când a fost întrebat dacă simte că a fost „trădat” de agenția spațială. El a explicat că NASA reprezintă tot ceea ce înseamnă să mergi dincolo de limitele posibilului și să faci față neprevăzutului. „Asta facem – ne pregătim pentru ceea ce nu este ușor.”

Astronauții sunt acum în așteptarea misiunii SpaceX Crew-9, care îi va aduce înapoi pe Pământ, cel mai devreme în februarie 2025. În timp ce Starliner s-a întors neechipat pe Pământ, Wilmore a menționat că au fost momente dificile, dar rămâne optimist în privința întoarcerii lor.

Concluzie

Prelungirea misiunii astronauților Barry Wilmore și Sunita Williams pe Stația Spațială Internațională aduce în prim-plan provocările unei cariere în explorarea spațială, dar și lecțiile de reziliență și acceptare. Deși sunt departe de familiile lor și au ratat momente importante de pe Pământ, cei doi continuă să își păstreze atitudinea pozitivă, adaptându-se la imprevizibilul călătoriilor în spațiu.