29 feb. 2024 | 10:01

Anunțul de la Banca Transilvania pentru toți clienții, așa te asiguri că banii tăi sunt în siguranță

ACTUALITATE
Anunțul de la Banca Transilvania pentru toți clienții, așa te asiguri că banii tăi sunt în siguranță

În contextul unei creșteri alarmante a tentativelor de fraudă online, atât la nivel național, cât și internațional, Banca Transilvania vine în sprijinul clienților săi cu o serie de recomandări menite să asigure securitatea banilor și a datelor personale ale acestora.

Recomandări de la Banca Transilvania

Obiectivul infractorilor care inițiază aceste tentative de fraudă este accesul la banii clienților, prin obținerea datelor personale, cum ar fi informațiile de acces în aplicații bancare. Inducerea în eroare se realizează prin diverse capcane, precum reclamele în social media, e-mail-uri false sau apeluri telefonice.

Printre metodele de fraudă „la modă” se numără programele Remote Access, precum Any Desk, prin care persoanele sunt contactate telefonic și încurajate să instaleze aplicații care oferă răufăcătorilor acces la datele din telefon. De asemenea, apelurile telefonice cu numere spoofed, care par a fi ale băncii sau altor instituții, sunt tot mai frecvente, solicitând datele cardului sub pretextul unor activități legitime.

O altă metodă întâlnită este utilizarea deepfake-urilor în reclamele online, în care persoane cu notorietate sunt folosite pentru a promova investiții fictive.

Cum îți ții banii în siguranță

Pentru a evita căderea victimă acestor scheme frauduloase, Banca Transilvania oferă următoarele recomandări:

  • Nu dezvăluiți informații de acces la aplicațiile bancare, cum ar fi numele de utilizator, parola sau alte credențiale.
  • Evitați descărcarea aplicațiilor precum Any Desk sau alte programe de Remote Access.
  • Nu dezvăluiți datele cardului bancar, cum ar fi numărul, data de expirare, CVV2/CVC sau PIN-ul.
  • Nu introduceți PIN-ul pe site-uri suspecte sau nu-l divulgați telefonic.
  • Asigurați-vă că site-urile pe care efectuați plăți online sunt securizate (https).
  • Fiți critici în privința mesajelor primite și evitați accesarea link-urilor dubioase sau a ofertelor prea bune pentru a fi adevărate.
  • Nu accesați „oportunități de investiții” prezentate de persoane necunoscute prin e-mail, SMS sau telefon.
  • Fiți atenți la solicitările de date confidențiale și verificați autenticitatea acestora prin canale oficiale de comunicare ale companiei.