Animalele cu care românii dau lovitura în Occident. Vin străinii și ți le cumpără direct din curte, pare SF
Marocanii au venit în România și au reluat cumpărarea de ovine, dănd astfel o nouă șansă exporturilor românești. Aceasta este o veste extrem de bună pentru fermierii din țara noastră, care au ocazia să vândă produsele direct în străinătate. O delegație oficială din Maroc, condusă de omologul serviciilor veterinare din Regatul Maroc, însoțit de Ambasadorul Regatului Maroc în România, Hassan Abouyoub, a vizitat centrele de colectare a ovinelor pentru a inspecta condițiile de bunăstare a animalelor și a discuta oportunitățile comerciale.
Colaborarea este cu adevărat specială, întrucât reprezintă un pas important în reluarea exporturilor către Regatul Maroc, după o perioadă întreruptă de pandemia de pestă a rumegătoarelor mici. Delegatul economic marocan și operatorii români s-au întâlnit pentru a avansa discuțiile despre un prim lot de ovine ce urmează să fie exportat.
Fermele din Constanța devin punct central pentru exportul de ovine
Fermele de colectare a ovinelor din județul Constanța au devenit centrul atenției pentru această nouă colaborare, deoarece au fost inspectate de delegația marocană într-o misiune oficială. Aceasta a avut ca scop evaluarea condițiilor de bunăstare a animalelor, precum și a tuturor măsurilor de biosecuritate necesare pentru a permite exportul în siguranță. Fermierii locali s-au arătat foarte deschiși și interesați să își extindă piața de desfacere prin aceste parteneriate internaționale.
Operatorii economici din maroc au încheiat parteneriate cu crescătorii români și au avut ocazia să inspecteze marfa destinață exportului, încercând să stabilească o colaborare pe termen lung și un calendar de export pentru următorii ani. Fermierii români, care au fost afectați puternic de restricțiile de export din perioada pandemiei, consideră această șansă o gură de aer proaspăt, mai ales că o parte semnificativă a ovinelor crescute local sunt destinate pieței externe.
Oile românești merg în Maroc ”pe bandă rulantă”
Exportul de ovine către Regatul Maroc vine să reconfirme potențialul agricol al României. Totodată, eforturile ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) au avut un impact major în redeschiderea pieței pentru fermieri și au subliniat că cooperarea bilaterală reprezintă o strategie de succes pentru fermierii români. Această colaborare le va permite producătorilor locali să-și vândă produsele în străinătate, contribuind la dezvoltarea economică a țării și la consolidarea sectorului zootehnic.
„Prin demersurile sale, ANSVSA deschide noi oportunități pentru producătorii români, sprijinind extinderea exporturilor către Regatul Maroc. Aceasta le permite fermierilor să își valorifice produsele de calitate superioară pe această piață” a afirmat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.