31 ian. 2024 | 08:30

ANAF și E-Factura, subiecte de fraudă online, riști să rămâi fără bani în cont. La ce să fii atent

ACTUALITATE
ANAF și E-Factura, subiecte de fraudă online, riști să rămâi fără bani în cont. La ce să fii atent

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a atras recent atenția publicului asupra unei noi campanii de fraudă online, unde atacatorii transmit mesaje false în numele instituției.

Scopul acestor mesaje este de a obține informații despre facturile emise în sistemul e-Factura. ANAF avertizează că mesajele sunt transmise de pe adresa de e-mail anaf@m-finante.com, care nu aparține instituției. Contribuabilii sunt îndemnați să nu deschidă aceste e-mailuri, să nu dea curs solicitărilor și să nu transmită date personale.

Citește și: ANAF a pus „tunurile” pe români încă din ianuarie. Amenzi de peste 8 milioane de lei pentru contribuabili

Ce trebuie să știi despre noul atac în numele ANAF

Este important să menționăm că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate). În contextul în care sistemul informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business) a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, există o preocupare crescută a companiilor de a se conforma, lucru speculat de persoane rău intenționate.

Specialiștii ANAF recomandă atenție sporită și subliniază faptul că Spațiul Privat Virtual a fost creat și dezvoltat pentru a asigura o comunicare securizată cu instituția. Astfel, orice solicitare de informații care nu provine din aceste canale oficiale trebuie tratată cu suspiciune.

Citește și: ANAF pune tunurile pe românii de rând și uită de marii datornici, de multinaționale. Cum vor fi afectate alegerile electorale din 2024

Cum te protejezi de atacurile cibernetice în numele ANAF

Pe lângă aceste avertismente, este esențial să avem în vedere următoarele măsuri de precauție:

  • Verificați mereu sursa e-mailurilor primite și asigurați-vă că adresa de e-mail corespunde cu cea oficială a instituției.
  • Evitați deschiderea de documente anexate sau accesarea de linkuri din e-mailurile suspecte.
  • Nu transmiteți date personale, date financiare sau orice alte informații sensibile prin e-mail sau alte canale nesigure.
  • Fiți precauți în legătură cu orice formă de comunicare care pare neobișnuită sau care solicită acțiuni urgente.

Fraudele online sunt în creștere și pot lua diferite forme, de aceea este crucial să fim conștienți de aceste riscuri și să acționăm în mod responsabil pentru a proteja informațiile noastre personale și financiare.

Anunțul oficial al ANAF pe marginea tentativelor online de fraudă

”Precizăm că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate).

În contextul obligativității sistemului informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business) de la data de 1 ianuarie 2024, preocuparea companiilor de a se conforma este speculată de persoane rău intenționate cu scopul de a frauda sau obține informații cu caracter confidențial, astfel că vă recomandăm atenție sporită!

Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția.
De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160.”, se arată în comunicatul ANAF.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele