07 aug. 2024 | 08:00

ANAF pune tunurile pe românii obișnuiți, 1,3 milioane de persoane sunt în vizorul fiscului. Cum speră să recupereze statul 751 de milioane de lei

ACTUALITATE
ANAF pune tunurile pe românii obișnuiți, 1,3 milioane de persoane sunt în vizorul fiscului. Cum speră să recupereze statul 751 de milioane de lei

Într-o acțiune menită să îmbunătățească colectarea obligațiilor fiscale restante, ANAF și Ministerul Finanțelor propun măsuri stricte pentru recuperarea datoriilor de la contribuabilii români. Potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe, aproximativ 1,3 milioane de români au obligații restante la Fisc, totalizând 751 de milioane de lei.

Propunerile Ministerului de Finanțe

Ministerul Finanțelor propune modificarea Codului de procedură fiscală pentru a reglementa modalitatea de efectuare a popririlor și pentru a crește plafoanele obligațiilor fiscale sub care nu se acordă eșalonare la plată. Aceasta vine în contextul în care obligațiile fiscale declarate de către contribuabili au crescut față de anul 2016.

Noile plafoane propuse

Ministerul Finanțelor propune următoarele plafoane pentru obligațiile fiscale sub care nu se acordă eșalonare la plată:

  • 50.000 lei pentru marii contribuabili
  • 25.000 lei pentru contribuabilii mijlocii
  • 10.000 lei pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică independentă
  • 2.500 lei pentru persoanele fizice

Scopul acestor modificări este de a descuraja acumularea de obligații fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni și de a încuraja debitorii să solicite eșalonarea la plată în formă simplificată.

Situația datoriilor fiscale

La data de 30 iunie 2024, un număr de 1.665.851 de contribuabili înregistrau obligații fiscale restante la ANAF, totalizând 1.599,7 milioane de lei. Dintre aceștia:

  • 382.123 contribuabili persoane juridice și persoane fizice care desfășoară activități economice independente înregistrau datorii de 848,7 milioane de lei.
  • 1.283.728 contribuabili persoane fizice aveau obligații fiscale restante de 751 milioane de lei.

Este de menționat că sumele datorate de persoanele fizice provin din alte surse decât salarii sau pensii, întrucât pentru acestea din urmă angajatorul sau plătitorul de venit reține și virează obligațiile fiscale aferente.

Eșalonarea la plată și modificările propuse

Ministerul Finanțelor propune modificarea plafoanelor pentru eșalonarea la plată, având în vedere că ratele de eșalonare pentru sume mici nu sunt eficiente. În baza noilor plafoane, o persoană fizică ar putea beneficia de eșalonare la plată simplificată pe 12 luni, fără constituirea de garanții.

Exemple de eșalonare

Dacă o persoană fizică ar datora 2.400 lei, ar putea beneficia de eșalonare la plată pe 12 luni, cu o rată lunară de 200 lei. La un salariu minim brut pe economie de 3.700 lei (2.363 lei net), rata de 200 lei ar reprezenta aproximativ 12% din venitul net.

Excepții de la poprire

Un aspect important al proiectului este excepția de la poprire a veniturilor bănești ale debitorului persoană fizică realizate ca angajat, pensiilor de orice fel, precum și ajutoarelor sau indemnizațiilor cu destinație specială. Aceasta măsură are scopul de a asigura condițiile de subzistență pentru debitori, astfel încât să fie indisponibilizată doar o parte din venituri, iar restul să rămână la dispoziția debitorilor.

Conform modificărilor propuse, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare.

ANAF și Ministerul Finanțelor adoptă măsuri stricte pentru recuperarea datoriilor fiscale restante, vizând aproximativ 1,3 milioane de români care datorează statului 751 de milioane de lei. Prin creșterea plafoanelor pentru eșalonarea la plată și introducerea unor excepții de la poprire, autoritățile speră să îmbunătățească colectarea obligațiilor fiscale și să asigure condițiile de subzistență pentru debitori. Este important ca toți contribuabilii să fie conștienți de aceste modificări și să ia măsuri pentru a-și achita datoriile în timp util, evitând astfel sancțiunile și popririle impuse de ANAF

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele