15 feb. 2024 | 15:13

ANAF pune „tunurile” pe români, îți ia și 70% ”din buzunar”. Noua lege intră în vigoare de la 1 iulie

ACTUALITATE
ANAF pune

Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de către persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi implementată începând cu data de 1 iulie 2024.

Cum îți ia banii ANAF

Potrivit precizărilor consultanților Deloitte, veniturile nedeclarate vor fi supuse unei impozitări de 70% începând din luna iulie. Importanța datei deciziei de impunere este crucială din perspectiva aplicării corecte a cotei de impozitare. Potrivit precizărilor consultanților Deloitte, începând cu data de 1 iulie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica această cotă ridicată conform Legii 296/2023 pentru veniturile nedeclarate de către persoanele fizice.

Legea stipulează că cei care nu își declară corect veniturile se expun riscului de a plăti nu doar impozitul la o cotă ridicată, ci și dobânzi și penalități de nedeclarare în cuantum de 0,02% și, respectiv, 0,08% pe zi de întârziere. Aceste penalități se vor calcula până la data plății debitelor principale, dar pot fi reduse cu 75% în cazul în care debitele sunt plătite sau compensate la timp sau în situația finalizării cu succes a unei eșalonări la plată.

Vezi și: ANAF pune „tunurile” pe românii obișnuiți. Controalele la persoane fizice au explodat, la ce trebuie să fii atent

Ce trebuie să facă persoanele fizice

Deși schimbarea nivelului de impozitare va avea loc la 1 iulie 2024, este esențial să subliniem că noua cotă de 70% se va aplica doar deciziilor de impunere emise de autoritățile fiscale începând cu aceeași dată. Aceasta înseamnă că, pentru persoanele care deja au fost supuse controlului fiscal și primesc decizia de impunere înainte de 1 iulie 2024, sau care vor fi supuse controlului ulterior acestei date, aplicarea cotei de impozitare este clară – fie 16%, fie 70%. Totuși, pentru persoanele care se află în curs de control fiscal la data stabilită de lege, există o incertitudine cu privire la modul în care noua cotă va fi aplicată de autoritatea fiscală.

În acest context, este recomandabil ca persoanele fizice aflate în vizorul controalelor fiscale să întreprindă toate acțiunile necesare pentru finalizarea acestora cât mai repede posibil, înainte de 1 iulie 2024. De exemplu, ar fi indicat să furnizeze rapid organelor de control documentele și informațiile relevante, să ofere explicații înainte de termenul stabilit de echipa de control, să solicite reluarea controlului imediat după încetarea motivului care a dus la suspendarea acestuia și să ceară încheierea acțiunii de control.

Vezi și: Cât de repede se prescriu datoriile la ANAF, când scapi de datoriile la bancă fără să le plătești. Termenele sunt clare și detaliate în lege