ANAF pune tunurile pe acești români în 2024, anunțul oficial. Controalele care vor rezolva problema deficitului bugetar
În 2024, Ministerul Finanțelor speră să eficientizeze semnificativ activitatea ANAF și, mai ales, să realizeze mai multe controale la contribuabili. În mod regretabil, nu se menționează nimic despre marii datornici cu sute de milioane datorie la Fisc și modul în care aceștia reușesc să rămână în activitate.
Marcel Boloș a oferit mai multe informații despre modul în care, în 2024, ANAF va decide viitoarele acțiuni asupra contribuabililor. În primul rând, se vor identifica entitățile cu un nivel de risc înalt de nerespectare a normelor fiscale. În acest scop, se vor efectua analize de risc prin care vor fi identificate zonele și contribuabilii cu un risc efectiv de nerespectare a regulilor fiscale.
Un număr mai mare de controale ANAF nu este soluția
După cum a explicat ministrul, nu este suficientă o majorare semnificativă a numărului inspecțiilor fiscale. Acestea trebuie realizate semnificativ mai eficient și să înceapă online. Organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor prin intermediul fișierului SAF-T. În acest fel, se vor putea face controale fiscale de la distanță, eliminând necesitatea pentru deplasare.
Analizele de la distanță ale inspectorilor de la Fisc vor facilita identificarea, în cadrul analizei de risc, a zonelor de neconformare, dar și a contribuabililor cu risc real de neconformare. În final, se dorește orientarea contribuabililor către o fiscalitate corectă, predictibilă și cinstită față de mediul de afaceri.
Avertismentul ministrului de finanțe pentru contribuabilii români
„În ceea ce priveşte viitorul inspecţiilor fiscale: nu e suficient doar să creştem numărul lor. Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date şi informaţii din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fişierului SAF-T) înseamnă realizarea de acţiuni de control fiscal de la distanţă, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor. Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar şi contribuabilii cu risc real de neconformare. Aşa că nu se va umbla în orb, acţiunile de control vor fi ţintite, strict la contribuabilii identificaţi cu risc de neconformare. Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită faţă de mediul de afaceri”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, la finalul zilei de ieri.
Pentru 2024, Ministerul Finanțelor speră la o medie a încasărilor lunare de 40 de miliarde de lei, fonduri obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
„Consolidarea capacităţii de colectare este unul dintre pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de ţară în domeniul fiscal-bugetar.
Deşi ANAF şi-a îmbunătăţit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esenţial să fim mai eficienţi. Evident, prin intermediul digitalizării, dar şi prin îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii. Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informaţii în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate şi vom elimina anumite obligaţii de raportare.
Sigur, creşterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă şi mai puţin costisitoare cale pentru a ne atinge ţintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea şi optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor”, a subliniat ministrul Finanţelor în weekendul trecut.