ANAF a început anul „în forță”, cu amenzi pentru români.
Românii, sub „lupa” ANAF
În luna ianuarie, Fiscul a dat amenzi în valoare totală de peste opt milioane de lei, sancționând peste 700 de contribuabili. Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au aplicat 839 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,88 milioane de lei.
De asemenea, au fost indisponibilizate numerar și bunuri în valoare totală de 4,13 milioane de lei în vederea confiscării. În cadrul controalelor efectuate în luna ianuarie 2024, s-au identificat 772 de contribuabili care nu au respectat prevederile legale referitoare la documentele de proveniență pentru bunurile din gestiune și la emiterea bonurilor fiscale pentru bunurile livrate cu amănuntul.
De exemplu, un operator economic din județul Arad a fost sancționat cu o amendă de 15.000 de lei și i-au fost confiscate bunuri și numerar în valoare totală de 1,15 milioane de lei. ANAF a subliniat că acțiunile de control antifraudă vor continua la nivel național pentru a preveni și combate evaziunea fiscală, recomandând tuturor entităților economice să respecte cu strictețe legislația fiscală, financiară și contabilă.
Vezi și: ANAF îți vinde o casă cu teren la preț de mașină second hand. Mai sunt doar câteva zile să te înscrii
Ce spune Ministrul Finanțelor
În 2024, Ministerul Finanțelor speră să eficientizeze semnificativ activitatea ANAF și, mai ales, să realizeze mai multe controale la contribuabili. În mod regretabil, nu se menționează nimic despre marii datornici cu sute de milioane datorie la Fisc și modul în care aceștia reușesc să rămână în activitate.
Marcel Boloș a oferit mai multe informații despre modul în care, în 2024, ANAF va decide viitoarele acțiuni asupra contribuabililor. În primul rând, se vor identifica entitățile cu un nivel de risc înalt de nerespectare a normelor fiscale. În acest scop, se vor efectua analize de risc prin care vor fi identificate zonele și contribuabilii cu un risc efectiv de nerespectare a regulilor fiscale.
După cum a explicat ministrul, nu este suficientă o majorare semnificativă a numărului inspecțiilor fiscale. Acestea trebuie realizate semnificativ mai eficient și să înceapă online. Organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor prin intermediul fișierului SAF-T. În acest fel, se vor putea face controale fiscale de la distanță, eliminând necesitatea pentru deplasare.
Vezi și: ANAF pune tunurile pe românii de rând și uită de marii datornici, de multinaționale. Cum vor fi afectate alegerile electorale din 2024