30 iul. 2024 | 10:00

ANAF a lăsat românii fără 30.000 de lei din cauza unor greșeli de 70 de bani, 5 lei, sume infime spre inexistente. Explicația pentru măsurile draconice

ACTUALITATE
ANAF a lăsat românii fără 30.000 de lei din cauza unor greșeli de 70 de bani, 5 lei, sume infime spre inexistente. Explicația pentru măsurile draconice

În ciuda beneficiilor pe care le aduce Programul Casa Verde Fotovoltaice, mulți români s-au confruntat cu obstacole birocratice care i-au împiedicat să primească finanțarea de 30.000 de lei din cauza unor datorii infime, cum ar fi 70 de bani sau 5 lei.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a explicat la DCNewsTV provocările legate de birocrație și digitalizare, care au afectat acest program.

Importanța certificatului de la ANAF

Neculaescu a subliniat că AFM solicită certificatul de la ANAF pentru a verifica situația datoriilor aplicanților. În ciuda faptului că atât AFM cât și ANAF nu sunt complet digitalizate, certificatul de la ANAF este necesar pentru a evita respingerea cererilor din cauza datoriilor mici. „Foarte mulți oameni s-au trezit în situația în care aveau datorie un leu sau 70 de bani pe anumite reglaje pe care le face ANAF-ul. Și consecința a fost respingerea lor din Programul Casa Verde pentru că aveau datorii. Știți cum este, nu contează că ai datorie de un leu sau de 10.000 de lei, tot datorie este”, a explicat Neculaescu.

Consecințele datoriilor infime asupra finanțării

Multe persoane au fost respinse din Programul Casa Verde din cauza unor datorii minore, ceea ce a generat frustrări majore. Neculaescu a menționat că „este frustrant că un om nu poate beneficia de o finanțare de 30.000 de lei și de o reducere substanțială a facturii de curent pe o mare perioadă pentru o datorie de un leu sau de doi lei”. În unele cazuri, datoriile au fost descoperite chiar și la persoane care nu știau că aveau astfel de sume restante la ANAF.

Digitalizarea ANAF și impactul asupra cetățenilor

Bogdan Chirieac a subliniat diferențele în digitalizarea instituțiilor, remarcând că „ANAF-ul nu este atât de digitalizat precum AFM”. Neculaescu a adăugat că, deși AFM încearcă să minimizeze impactul birocratic asupra cetățenilor, nevoia de a solicita certificate de la ANAF rămâne esențială pentru a preveni respingerea cererilor.

Măsuri de prevenire și soluții pentru viitor

Pentru a evita situațiile neplăcute, Neculaescu a recomandat ca cetățenii să verifice și să plătească chiar și cele mai mici datorii pentru a se asigura că nu vor fi respinși din program. În plus, AFM a alocat un buget record de 2 miliarde de lei pentru sesiunea din 2024, care va acoperi finanțarea pentru 66.000 de case, inclusiv pentru acumulatori, fără probleme financiare anticipate până în 2025.

Modificări legislative pentru a facilita accesul la program

Neculaescu a explicat că noua lege a prosumatorului, care obligă cetățenii să aibă capacități de stocare pentru a deveni prosumatori, a fost modificată pentru a nu afecta programul Casa Verde din 2023. Astfel, participanții din 2023 nu vor fi obligați să respecte această cerință, asigurându-se că pot obține certificatele de prosumatori fără probleme. „Legea va avea excepție pentru Programul Casa Verde 2023, deci oamenii să stea liniștiți că nu se va aplica pentru cei care au participat în sesiunea din 2023 la Casa Verde Fotovoltaice”, a spus Neculaescu.

În concluzie, este esențial ca cetățenii să fie conștienți de micile datorii pe care le-ar putea avea la ANAF pentru a evita respingerea din programele de finanțare importante. Totodată, măsurile luate de AFM și modificările legislative recente ar trebui să faciliteze accesul la finanțare și să reducă impactul negativ al birocrației asupra cetățenilor

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele