29 mai 2024 | 09:00

Amenzi pentru funcționarii ANAF: Scot din buzunar 10.000 de lei dacă nu respectă legea

ACTUALITATE
Amenzi pentru funcționarii ANAF: Scot din buzunar 10.000 de lei dacă nu respectă legea

Funcționarii ANAF ar putea fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 10.000 de lei dacă nu respectă obligațiile legale în relația cu contribuabilii sau termenele pentru trimiterea comunicărilor.

Proiectul de lege care propune aceste măsuri a fost depus la Senat la sfârșitul săptămânii trecute, având ca inițiator pe senatorul USR Cristian Bordei.

Amenzi pentru funcționarii ANAF. Motivarea propunerii

Senatorul Bordei argumentează că propunerea legislativă vizează responsabilizarea organelor fiscale, care prin neîndeplinirea obligațiilor lor, cauzează prejudicii contribuabililor. Acesta a menționat că neglijența ANAF poate conduce la executări silite sau blocarea conturilor, afectând în special categoriile vulnerabile ale populației, precum vârstnicii cu pensii mici, familiile monoparentale și persoanele cu venituri reduse.

„Există foarte multe situații în care contribuabilii sunt executați abuziv de către organul fiscal, fără să existe clarificarea obligației fiscale înscrise în somație. În astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, inițierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă. Însă adesea ANAF ignoră pur și simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulți copii, familiile monoparentale, etc categorii care nu își permit sa apeleze la consultanță de specialitate sau la avocați”, a declarat Cristian Bordei, citat de Agerpres.

Conform legislației în vigoare, contribuabilii au dreptul de a solicita inițierea procedurii de mediere pentru a clarifica obligațiile fiscale înscrise în somații.

După depunerea cererii de mediere, executarea silită este suspendată până la finalizarea procedurii de mediere. Cu toate acestea, senatorul Bordei subliniază că există numeroase cazuri în care ANAF nu răspunde la notificările de mediere în termenul legal, prelungind astfel nejustificat procesul și continuând executările silite fără a permite contribuabilului să aducă clarificările necesare.

Medierea și executarea silită

Procedura de mediere prevede că ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile și să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, la finalul căreia se întocmește un proces-verbal ce consemnează soluțiile identificate. După încheierea procesului de mediere, contribuabilul are la dispoziție 15 zile pentru a plăti sumele datorate. Dacă nu o face, ANAF poate continua măsurile de executare silită.

„Desigur, nu există nicio explicație pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancționată și nu există sancțiuni pentru organul fiscal care omite să-și îndeplinească obligațiile”, a adăugat senatorul Cristian Bordei.

Propunerea legislativă își propune să remedieze această lacună, impunând sancțiuni financiare pentru funcționarii ANAF care nu respectă termenele și procedurile legale, asigurând astfel o mai mare responsabilitate și transparență în relația cu contribuabilii. Proiectul de lege este în prezent în dezbatere la Senat și urmează să fie analizat și votat de către parlamentari.