Alimentele ultraprocesate, pericol major pentru sănătate: Ce arată cel mai mare studiu științific făcut vreodată
Dacă mănânci alimente ultraprocesate, experții în sănătate au vești proaste pentru tine.
Alimentele ultraprocesate, pericol pentru sănătate
Cel mai vast studiu realizat până în prezent a arătat că alimentele ultraprocesate nu sunt doar dăunătoare pentru sănătate, ci pot provoca nu mai puțin de 32 de boli. Experții solicită autorităților să trateze consumul de dulciuri în aceeași manieră restrictivă ca și pe cel al țigărilor.
Publicat recent în British Medical Journal (BMJ), studiul sugerează că dietele bazate pe alimente ultraprocesate pot fi mult mai periculoase pentru organism decât se credea anterior. Analiza care a implicat aproape zece milioane de persoane a subliniat necesitatea unor măsuri pentru reducerea expunerii la aceste alimente.
Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de 32 de afecțiuni grave, printre care se numără boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și probleme de sănătate mentală, conform concluziilor acestui studiu masiv. Cercetarea a analizat creșterea rapidă a consumului global de cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase, mâncăruri preparate și fast-food.
Ce au descoperit cercetătorii
În Statele Unite și în Regatul Unit, mai mult de jumătate din dieta medie constă în alimente ultraprocesate. Procentul ajunge până la 80% în rândul unor categorii precum cea a tinerilor, a celor cu venituri mai reduse sau a celor din zone defavorizate.
La această cercetare au participat experți de la instituții prestigioase precum Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța. Aceștia au ajuns la concluzia că există o legătură directă între alimentele ultraprocesate și o serie de afecțiuni grave, inclusiv mortalitatea prematură.
Alimentele ultraprocesate trec printr-un proces industrial extins și sunt adesea îmbogățite cu coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Acestea conțin, de obicei, cantități mari de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugată, dar sunt sărace în vitamine și fibre. Aceasta este prima cercetare comprehensivă care oferă o evaluare amplă a efectelor negative ale consumului de alimente ultraprocesate.