19 iul. 2024 | 12:47

”Adevărata” Atlantida, descoperită lângă coasta Greciei. Detaliile surprinzătoare găsite de arheologi în orașul de 5.000 de ani, Pavlopetri

ACTUALITATE
”Adevărata” Atlantida, descoperită lângă coasta Greciei. Detaliile surprinzătoare găsite de arheologi în orașul de 5.000 de ani, Pavlopetri

Povestea orașului scufundat Pavlopetri, situat în apropierea coastei sudice a Peloponezului din Grecia, readuce în actualitate legenda fascinantă a Atlantidei.

Descoperită abia în secolul XX, Pavlopetri este un oraș antic care datează de acum aproximativ 5.000 de ani, mult mai vechi decât legendara Atlantidă descrisă de Platon.

Descoperirea și explorarea Pavlopetri

Orașul Pavlopetri a fost identificat pentru prima dată în 1904 de geologul Folkion Negris, dar abia în 1967 situl a fost redescoperit de Nicholas Flemming de la Institutul de Oceanografie al Universității Southampton. Un an mai târziu, Flemming și o echipă de arheologi de la Universitatea Cambridge au petrecut șase săptămâni cartografiind orașul înecat, care se află la adâncimi de trei până la patru metri sub apă. Ei au descoperit un oraș bine conservat, cu cel puțin 15 clădiri separate, curți, străzi și morminte.

Comorile ascunse ale Pavlopetri

Printre artefactele recuperate de pe fundul mării se numără ceramică, lame și o figurină mică de bronz, datând din perioada 2800 până în 1180 î.Hr. Clădirile orașului au fost datate însă între anii 1650 și 1180 î.Hr. În ciuda descoperirii sale timpurii, a durat alte patru decenii până când situl Pavlopetri a primit o atenție suplimentară. În 2009, o echipă internațională de experți a început un proiect de cinci ani pentru a excava și explora orașul în detaliu.

submerged-architectural-remains

Noi descoperiri și implicații culturale

Pe parcursul acestui proiect, cercetătorii au descoperit încă 9.000 de metri pătrați de clădiri noi, inclusiv o sală rectangulară mare și structuri care mărgineau o stradă anterior ascunsă. Ceramica descoperită confirmă că orașul a existat în perioada Miceniană, ultima fază a Epocii Bronzului în Grecia antică, sugerând că Pavlopetri a fost locuit de la aproximativ 3000 î.Hr. până în 1100 î.Hr., având o populație de aproximativ 500 până la 2000 de persoane.

Misterul scufundării Pavlopetri

Cauza exactă care a trimis Pavlopetri pe fundul mării rămâne necunoscută, deși unii experți cred că ar fi putut fi vorba de un cutremur survenit fie în jurul anului 1000 î.Hr., fie în 375 d.Hr. Orașul, care datează dinainte de relatarea alegorică a lui Platon despre Atlantida, a stârnit speculații entuziaste că Pavlopetri ar fi putut fi inspirația reală pentru continentul strălucitor și „pierdut” care încă ne stârnește imaginația.

Descoperirea și explorarea continuă a Pavlopetri nu doar că oferă o fereastră spre o civilizație antică avansată, dar reînnoiește și interesul pentru miturile antice, oferind noi perspective asupra realităților istorice care pot sta la baza legendelor populare. Această legătură între realitatea arheologică și mitologia antică subliniază importanța păstrării și studierii siturilor subacvatice ca Pavlopetri, adevarate comori culturale care continuă să inspire și să educațe.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele