05 mart. 2024 | 17:26

Aceste nave au aterizat pe Lună și nu știu dacă se mai întorc acasă: Ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Aceste nave au aterizat pe Lună și nu știu dacă se mai întorc acasă: Ce spun oamenii de știință

Nava spațială SLIM din Japonia și Ulise de la Mașinile Intuitive și-au trimis ultimele transmisii acasă înainte de noaptea de două săptămâni.

Ce vor face pe Lună

Noaptea lunară a venit din nou, prezentând încă un test pentru cele două landere care au sosit recent pe suprafața Lunii. Atât nava spațială SLIM din Japonia, cât și Odysseus de la Intuitive Machines s-au culcat pentru perioada de întuneric de două săptămâni, au confirmat cele două echipe la sfârșitul acestei săptămâni. Nu există nicio garanție că vor putea relua operațiunile ulterior, dar vor încerca să restabilească contactul când va veni momentul.

Deși landerele alimentate cu energie solară nu au fost construite pentru a rezista nopții reci lunare, SLIM – care se află pe Lună din 19 ianuarie – a depășit deja așteptările. Va fi, în schimb, prima noapte lunară pentru Ulise, care a aterizat pe 22 februarie.

Imagini de pe Lună

Misiunile, deși reușite prin faptul că nava spațială a supraviețuit coborârilor lor pe suprafața Lunii, reprezintă alte exemple a cât de dificil este să aterizezi pe Lună; ambele nave s-au prăbușit, fiind blocate în poziții neideale. SLIM a aterizat cu fața, iar Ulise și-a rupt un picior și s-a răsturnat pe o parte.

SLIM a reușit să capteze câteva imagini de la suprafață, iar echipa a împărtășit o altă privire asupra craterului Shioli din perspectiva sa, recent, înainte de a se opri. De asemenea, Ulise a trimis acasă câteva imagini de la camera sa cu unghi larg, inclusiv o ultimă transmisie înainte de noaptea lunară, care arată o porțiune a landerului și suprafața Lunii, cu un Pământ minuscul în formă de semilună în depărtare.

Aterizările pe Lună au fost momente epice în istoria explorării spațiale, reprezentând vârfurile excelenței tehnologice și curajului uman. Prima aterizare umană pe Lună a avut loc în 1969, când misiunea Apollo 11 a NASA a dus pe suprafața lunară echipajul format din Neil Armstrong și Buzz Aldrin.

Aceste momente remarcabile au deschis o nouă eră în explorarea cosmică și au inspirat milioane de oameni din întreaga lume. Ulterior, alte misiuni Apollo au urmat, aducând contribuții substanțiale la înțelegerea noastră despre Lună și despre Universul înconjurător. Aterizările pe Lună rămân simboluri ale perseverenței umane și a spiritului de explorare, demonstrând că limitele sunt făcute pentru a fi depășite.