06 feb. 2024 | 21:05

A intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca prima femeie care a devenit milionară pe munca ei. Nu a moștenit nimic [VIDEO]

ACTUALITATE
A intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca prima femeie care a devenit milionară pe munca ei. Nu a moștenit nimic [VIDEO]

Acum mai bine de 100 de ani, să fii femeie și să faci avere de una singură, fără să-ți fi lăsat nimeni vreo moșternire era ceva de neimaginat, însă nu imposibil, după cum vei afla imediat.

Sarah Breedlove, pentru că despre ea este vorba, s-a căsătorit la vârsta de 14 ani și, la vârsta de 20 de ani, a devenit o mamă singură. A intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca prima femeie care a devenit milionară independent, fără a moșteni bani.

Vezi și: De la Lista lui Schindler, la viața reală. Povestea fetei în roșu, astăzi eroină pentru mii de refugiați ucraineni [VIDEO]

Cine era Sara Breedlove

S-a născut în 1867, în sudul SUA, în statul Louisiana. Părinții ei, frații mai mari și sora ei erau sclavi în câmpurile de bumbac, cu toate astea Sara s-a născut liberă. La vârsta de 7 ani și-a pierdut părinții. După moartea părinților, s-a mutat la sora și soțul ei.

În copilărie, Sara a lucrat ca menajeră și nu a avut timp pentru școală. Mai târziu a mărturisit că a avut doar 3 luni de educație formală pentru că mai participa la școala de duminică.

Avea doar 14 ani când s-a căsătorit cu Moses McWilliams. Nu a făcut-o pentru că-l iubea. Adevărul era că soțul surorii sale era un om foarte violent, iar căsătoria era singura modalitate pentru Sara de a scăpa din acea familie. Patru ani mai târziu, Sara și Moses au avut o fiică, Alleluia.

Doi ani mai târziu, soțul lui Sara moare. Așa că Sara devine mamă singură și văduvă la vârsta de douăzeci de ani.

În 1888, Sara s-a mutat la St. Louis. Frații ei lucrau acolo ca frizeri. A început să lucreze într-o spălătorie și ca bucătăreasă pentru a putea plăti educația fiicei sale la o școală publică. Sara câștiga aproximativ 1,50 dolari pe zi.

Ca toți muncitorii din spălătorie, Sara s-a îmbolnăvit din cauza unor substanțe chimice: boli de piele, lipsa apei și încălzirea în casă au făcut ca Sara să-și piardă aproape complet părul.

Datorită fraților ei, a învățat bazele îngrijirii părului. Puțin mai târziu, Sara află despre produsele de păr din seria Eni Malon și o întâlnește mai târziu pe Eni în persoană, urmând ca apoi să-i vândă produsele în regim stradal.

În continuare lucrând pentru Malon, Sara, acum la vârsta de 37 de ani, se mută la Denver cu fiica ei și începe să pună bazele propriei linii de cosmetice pentru femeile afro-americane. După multe experimente, reușește și începe să-și construiască propriul business.

Vezi și: Povestea tristă a „celei mai urâte femei din lume”. Sacrificiile pe care le-a făcut Mary Ann Bevan de dragul copiilor săi

Prima femeie din lume care a reușit să facă avere fără să moștenească un bănuț. Impresionanta poveste a Sarei Breedlove

Sara Breedlove – imagine de arhivă

De la sărăcie, direct pe culmile bogăției

În 1906, Sara se căsătorește cu Charles J. Walker și devine ulterior celebră sub numele acestuia. Charles devine partenerul ei de afaceri: el se ocupa de publicitate și o ajuta cu promovarea.

Sara mergea din ușă în ușă încercând să-și vândă produsele, dar și să învețe femeile cum să aibă grijă de părul lor și cum să-l aranjeze. În același an, Sara decide să-și extindă afacerea, așa că ea și soțul ei călătoresc în America de Sud și de Est.

Doi ani mai târziu, Sara se mută în Pittsburgh, iar familia deschide un salon de frumusețe, dar și o școală care îi învață pe oameni totul despre îngrijirea părului pentru a putea aplica produsele.

În 1910, Sara se mută în Indianapolis, unde deschide sediul companiei Madam C. J. Walker. Sara dorea ca femeile afro-americane să fie independente din punct de vedere financiar, așa că le încuraja să-și deschidă propriile afaceri și le învăța cum să gestioneze banii.

Cu cât devenea mai bogată, cu atât își petrecea mai mult timpul în activități caritabile și donații. Ținea conferințe, lupta împotriva injustiției sociale și dona bani. Înainte de a muri, a donat mai mult de 100.000 de dolari săracilor și diferitelor organizații și instituții sociale.

În testamentul ei, a precizat că două treimi din profiturile sale viitoare ar trebui donate în scopuri caritabile. A murit la vârsta de 51 de ani. Era considerată cea mai bogată femeie afro-americană. Când a murit, avere ei era estimată între 500.000 și 1 milion de dolari.

Vezi și: Ana Ipătescu, eroina de la 1848: Deși a luptat pentru idealurile și drepturile românilor, a avut un destin tragic și a fost condamnată la moarte

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele