24 mai 2024 | 15:30

A fost lansat primul atlas de înaltă definiție al Lunii FOTO

ACTUALITATE
A fost lansat primul atlas de înaltă definiție al Lunii FOTO

Astronomii chinezi au lansat cel mai detaliat atlas al Lunii publicat vreodată, pe care îl descriu drept „primul atlas geologic de înaltă definiție al întregii Luni”.

Atlasul Lunii

Atlasul Lunii (care este foarte scump) nu oferă doar imagini ale craterelor așa cum pot fi văzute prin telescoape sau orbite, ci și hărți geologice, litologice și tectonice ale întregii suprafețe lunare.

NASA a compilat hărți detaliate ale părții apropiate a Lunii înainte de misiunile Apollo și le-a pus la dispoziția publicului pentru a decora multi pereți de clasă, cu versiuni de înaltă rezoluție disponibile pentru amatorii entuziaști de astronomie.

Cu toate acestea, la fel cum explorarea lunară a stagnat timp de decenii, același lucru este valabil și pentru hărțile accesibile. Acum, însă, ambele se schimbă, pe măsură ce națiunile se întrec în a se depăși reciproc.

O nouă perspectivă asupra înțelegerii geologice lunare

Ani de funcționare a orbitoarelor lunare echipate cu senzori mult mai avansați decât cei disponibili în zilele pre-Apollo au produs o bogăție de informații noi despre Lună.

„Cu acumularea de date și rezultate de cercetare, aceste hărți geologice lunare s-ar putea să nu mai satisfacă viitoarele nevoi științifice de cercetare și explorare lunară”, a declarat redactorul-șef al atlasului, Liu Jianzhong, de la Institutul de Geochemie al Academiei Chineze de Științe.

Liu a supervizat producerea hărților geologice ale Lunii la o scară de 1:2,5 milioane, astfel încât fiecare centimetru de pe hartă este echivalent cu 25 de kilometri (15,5 mile). În plus față de hărțile detaliate a celor 30 de „cartiere” ale Lunii, există hărți ale întregii suprafețe lunare pentru vizualizare odată, deși ușor distorsionate în apropierea polilor.

Deși Luna nu are plăci tectonice active care se mișcă una împotriva celeilalte ca pe Pământ, ea conservă ceea ce Liu și colegii săi numesc „unități tectonice” de la începuturile formării sale. Harta tectonică dezvăluie locațiile lor, împreună cu o explicație a sistemului de clasificare a structurilor lunare. Harta litologică marchează diferitele tipuri de roci prin culoare, în timp ce harta geologică este cea mai familiară, identificând craterele, compoziția lor și momentul formării acestira.

În procesul de producere a acestor hărți, echipa a venit cu o nouă cronologie pentru Luna, împărțind istoria geologică lunară în trei ere și șase perioade, despre care ei susțin că este mai obiectivă decât cronologiile anterioare.

Noua cronologie subliniază importanța trecerii de la tinerețea Lunii, când schimbarea era condusă din interior (endogenic), la perioada mult mai lungă de dominație a influențelor externe precum impactele de asteroizi (exogenic). Creatorii atlasului spun că această distincție i-a ajutat și să clasifice structurile lunare și tipurile de roci, pentru a face diferitele tipuri de hărți.