04 iul. 2024 | 00:32

A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume: Ce ilustrează imaginile de 51.000 de ani

ACTUALITATE
A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume: Ce ilustrează imaginile de 51.000 de ani
Cea mai veche pictură rupestră din lume, de 51.000 de ani, descoperită în Indonezia. (Foto: Indonesian National Research and Innovation Agency/Reuters)

O echipă internațională de arheologi a anunțat descoperirea celei mai vechi picturi rupestre din lume, o pictură peșteră aproape cu 6.000 de ani mai veche decât recordul anterior, găsită la aproximativ 10 km distanță, pe aceeași insulă din Indonezia. Pictura, despre care se crede că are cel puțin 51.200 de ani, a fost descoperită în peștera Leang Karampuang, pe insula Sulawesi din estul Indoneziei, conform cercetătorilor de la Griffith University, Southern Cross University și Agenția Națională de Cercetare și Inovare din Indonezia, care au publicat studiul în jurnalul Nature.

O descoperire revoluționară în arheologie

Mostrele de calcar au fost colectate în 2017, dar nu au fost datate decât la începutul acestui an. Anterior, recordul pentru cea mai veche pictură rupestră era deținut de o imagine de dimensiuni naturale a unui porc sălbatic, despre care se credea că a fost creată cu cel puțin 45.500 de ani în urmă într-o peșteră din Leang Tedongnge. Pictura recent descoperită reprezintă trei therianthropi – sau hibrizi om-animal – și un porc sălbatic.

Adhi Agus Oktaviana, autorul principal și doctorand la Griffith University, a declarat că aceste descoperiri sunt „foarte surprinzătoare”. Arta este mult mai veche decât faimoasa artă europeană din epoca glaciară, cum ar fi picturile din peșterile Lascaux din Franța, care se crede că au aproximativ 20.000 de ani.

Această descoperire contrazice viziunea academică conform căreia primele picturi rupestre figurative constau în panouri cu o singură figură, mai degrabă decât scene în care figurile interacționau între ele.

Porcii au jucat un rol important în cultura pictorilor din peșteri. Fotografie Dominic JulianAgenția Națională de Cercetare și Inovare din Indonezia

Porcii au jucat un rol important în cultura pictorilor din peșteri. (Foto: Dominic JulianAgenția Națională de Cercetare și Inovare din Indonezia)

Metode inovatoare de datare

Cercetătorii au folosit datarea în serie de uraniu pentru a determina vârsta straturilor de carbonat de calciu care s-au format deasupra artei. Acest proces a implicat extragerea mostrelor de calcar, care au fost apoi vaporizate cu un laser. Vârsta mostrei a fost calculată prin măsurarea raportului dintre thoriu și uraniu. Această metodă a permis datarea mai precisă a straturilor, evitând amestecul de materiale mai tinere și mai vechi.

Cercetătorii au datat, de asemenea, arta dintr-o peșteră din apropiere – Leang Bulu’ Sipong 4 – care anterior se credea că era cea mai veche artă rupestră din lume. Ei au descoperit că arta, despre care se credea că are cel puțin 44.000 de ani, avea de fapt cel puțin 48.000 de ani.

Cu toate acestea, situl fostului record pentru cea mai veche pictură rupestră cunoscută, din Leang Tedongnge, nu a putut fi datat folosind noua metodă, deoarece nu mai rămânea material de carbonat de calciu.

Dr. Tristen Jones, expert în arta rupestră la Universitatea din Sydney, a declarat că noua metodă este „un salt major înainte în îmbunătățirea preciziei și acurateței datării”. Ea a explicat că arta rupestră este extrem de dificil de datat deoarece arta este predominant realizată din minerale, ceea ce înseamnă că datarea cu radiocarbon, folosită frecvent pentru recifurile de corali, nu funcționează.

Semnificația simbolică a descoperirii

Adam Brumm, profesor la Griffith University care a condus studiul, a menționat că în sutele de excavații pe care le-a efectuat în regiune, a întâlnit frecvent reprezentări ale porcului cu negi. „Erau clar importante economic pentru acești oameni elite,” a spus el. „Putem vedea că erau importante și simbolic și poate chiar spiritual.”

Totuși, cercetătorii au afirmat că evenimentele reprezentate în artă sunt „dificil de interpretat” și nu este clar ce animale au inspirat hibrizii om-animal, deoarece au fost desenate ca „figuri de băț”.

Brumm a explicat că sunt destul de siguri că unul dintre hibrizii om-animal este un om cu cap de pasăre, iar altul are o coadă, crezându-se că este a unui civet. „Narațiunea este o parte extrem de importantă a evoluției umane și poate chiar ajută să explicăm succesul nostru ca specie, dar găsirea de dovezi pentru aceasta în artă, în special în arta rupestră foarte timpurie, este extrem de rară,” a adăugat el.

Datarea cele mai vechi picturi rupestre indonezia

Pictura descoperită pe insula Sulawesi prezintă trei hibrizi om-animal și un porc sălbatic. (Foto: Agenția Națională de Cercetare și Inovare din Indonezia/Reuters)

Această descoperire nu doar că rescrie istoria artei rupestre, dar ne oferă și o privire fascinantă asupra vieții și credințelor primilor oameni care au trăit pe insula Sulawesi acum mai bine de 51.000 de ani.