26 aug. 2024 | 11:30

5 tipuri de dureri de cap și cauzele acestora. De ce ai migrene, cum să le rezolvi, conform specialiștilor

ACTUALITATE
5 tipuri de dureri de cap și cauzele acestora. De ce ai migrene, cum să le rezolvi, conform specialiștilor

Cu toții am avut o durere de cap la un moment dat și, fără îndoială, mulți dintre noi am căutat simptomele pe internet, ajungând la concluzia că ceva grav ni se întâmplă. Din fericire, chiar dacă sunt neplăcute, cele mai multe dureri de cap nu sunt atât de periculoase. Dar de ce apar ele?

Există atât de multe tipuri de dureri de cap încât descrierea lor și a cauzelor posibile ar putea deveni cu ușurință o disertație. Pentru a economisi timp, vom trece prin cinci dintre ele, inclusiv unele dintre cele mai comune. Acestea pot fi împărțite în două categorii: dureri de cap primare, care apar de sine stătătoare, dar și dureri de cap secundare, care sunt un simptom sau semn al unei afecțiuni subiacente.

Dureri de cap primare

Tensiune

Durerile de cap de tip tensiune sunt considerate a fi cele mai comune și ceea ce mulți dintre noi asociem cu ideea de durere de cap – o durere surdă, ca o presiune constantă, care pare că ai o bandă strânsă în jurul capului. Cauza exactă a acestui tip de durere de cap nu este cunoscută, iar oricine a avut o astfel de durere știe că poate apărea în diverse circumstanțe, cum ar fi stresul, încleștarea maxilarului sau menținerea capului într-o poziție fixă pentru prea mult timp.

Istoric vorbind, oamenii de știință credeau că durerile de cap de tip tensiune sunt rezultatul tensionării mușchilor din umeri, gât și cap atunci când suntem stresați (de unde și numele). Recent, însă, s-a sugerat că acestea ar putea fi rezultatul unei creșteri a substanțelor chimice care activează căile de durere în creier.

Migrenă

Migrena este într-o categorie proprie. Deși este clasificată ca o durere de cap primară, migrena nu înseamnă neapărat durere de cap – multe persoane experimentează migrene fără durere de cap. Dar, atunci când implică durere, aceasta poate deveni destul de intensă, adesea implicând o senzație pulsatorie, concentrată pe o singură parte a capului și durând câteva ore.

În ciuda faptului că se estimează că peste 10% din populația globală este afectată de migrene, cercetătorii încă nu știu cu certitudine ce le cauzează. Există factori declanșatori cunoscuți, cum ar fi anumite schimbări meteorologice, anumite alimente și lipsa de somn, dar la nivel fiziologic, oamenii de știință nu au reușit să stabilească mai mult decât faptul că migrenele pot implica schimbări ale vaselor de sânge din creier și echilibrul neurotransmițătorilor.

Dureri de cap secundare

Deshidratare

O noapte grea în oraș sau uitarea de a consuma suficiente lichide poate duce la o durere de cap neplăcută indusă de deshidratare – însă mecanismul exact prin care se produce acest fenomen nu este clar. O teorie legată de relația dintre deshidratare și durerea de cap implică meningele, straturile membranoase care acoperă creierul. Spre deosebire de creier, aceste straturi au receptori pentru durere. Teoria este că pierderea de lichid din creier ca răspuns la deshidratare pune tensiune pe meninge, activând astfel receptorii de durere și provocând o durere de cap.

Cofeină

Cofeina are o relație complexă cu durerile de cap; poate să le atenueze, dar poate, de asemenea, să le provoace, iar acest lucru se datorează modului în care consumul de cofeină poate afecta vasele de sânge din creier. În unele cazuri, durerile de cap sunt asociate cu dilatarea vaselor de sânge din creier, ceea ce crește fluxul sanguin în jurul organului și pune presiune pe nervi, care răspund trimițând semnale de durere către creier.

Unele analgezice conțin cofeină – această adăugare conferă un beneficiu suplimentar, oferind un nivel mai bun de ameliorare a durerii pentru 5-10% din pacienți, conform unui studiu din 2014. Cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii de cap. Pe de altă parte, dacă consumi cofeină în mod regulat și apoi întrerupi brusc, vasele de sânge se pot dilata, provocând astfel simptome de sevraj sub forma unei dureri de cap.

Când să cauți ajutor medical

Deși majoritatea durerilor de cap nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, există o situație particulară când ar trebui să cauți imediat ajutor medical – atunci când o durere de cap apare brusc și este extrem de dureroasă. Aceasta este cunoscută sub numele de durere de cap „tunet” și poate fi însoțită de greață, vărsături și o stare mentală alterată. Acest tip de durere de cap poate fi un semn al unor probleme grave la nivelul creierului, cum ar fi ruperea unui vas de sânge, cheaguri de sânge sau o infecții.