24 mai 2023 | 08:17

Ziua liberă de 1 iunie vine cu o minivacanță pentru bugetari și potențiale amenzi pentru patronii români

ACTUALITATE
Ziua liberă de 1 iunie vine cu o minivacanță pentru bugetari și potențiale amenzi pentru patronii români

Prima zi a lunii iunie, supranumită și Ziua Copilului, este o zi liberă de la stat ce urmează să pice joia viitoare. Astfel, angajații din mediul privat au dreptul legal să stea acasă sau, dacă lucrează, să fie compensați dublu. Există și posibilitatea de a lucra în acea zi și să se bucure în compensare de o altă zi liberă.

Ca de fiecare dată în România, cei mai privilegiați sunt bugetarii. Angajații la stat pot face punte cu 2 iunie pentru o minivacanță de 5 zile, împreună cu weekendul și a doua zi de Rusalii. Așa îți dai seama cât de puțin ai posibilitatea să lucrezi în frumoasă noastră țărișoară.

Ziua liberă de 1 iunie și Codul Muncii

În data de 1 iunie, sunt sărbătoriți copiii de toate vârstele, dar din 2016, aceasta este și o zi liberă pentru salariați, după cum se menționează în Codul Muncii, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat și, mai ales, indiferent dacă sunt sau nu părinți.

În acest an, Ziua Copilului cade într-o zi de joi, iar următoarea zi liberă de care beneficiază salariații cu program obișnuit de lucru, respectiv de luni până vineri, este a doua zi de Rusalii, care este, de fapt, într-o zi de luni. La finalul anului trecut, s-a stabilit că bugetarii pot beneficia de o zi liberă suplimentară în data de 2 iunie, una care, cel puțin în teorie, va fi recuperată ulterior. În orice caz, dacă ai în vedere și Rusaliile, vorbim de 5 zile de vacanță.

În mediul privat, angajații vor avea liber joi, 1 iunie, se vor întoarce la muncă vineri, 2 iunie, ca apoi să aibă și ei un weekend prelungit de trei zile cu Rusaliile. În mod legal, singurii care trebuie să se prezinte la muncă în acele zile sunt angajații care activează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul celor care lucrează într-o zi liberă de la stat, ziua respectivă trebuie acordată ca liberă în următoarele 30 de zile. Dacă nu este fezabilă nici această variantă, trebuie să se bucure de un spor suplimentar de cel puțin 100% din salariul de bază. Patronii care nu optează pentru niciuna dintre variante vor fi amendați cu până la 10.000 de lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele