09 feb. 2023 | 11:50

Zelenski, nou apel pentru avioane de luptă: „Avem nevoie de aripi pentru libertate”. Răspunsul Marii Britanii

ULTIMA ORĂ
Zelenski, nou apel pentru avioane de luptă: „Avem nevoie de aripi pentru libertate”. Răspunsul Marii Britanii

Președintele Volodimir Zelenski a profitat miercuri o vizită istorică la Londra pentru a îndemna aliații să trimită avioane de luptă în Ucraina și să livreze „aripi pentru libertate”.

Zelenski cere aliaților avioane de luptă

Marea Britanie a declarat că va lua în considerare propunerea pe „termen lung”, deși Statele Unite și alți aliați din NATO rămân circumspecte în ceea ce privește implicarea și mai mult în războiul dintre Ucraina și Rusia.

Pe măsură ce se apropie aniversarea de un an de la invazia Rusiei și Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în est, Zelenski face presiuni tot mai mari pentru ca națiunile prietene să trimită tancuri, avioane și rachete.

Marea Britanie s-a oferit să antreneze piloți de vânătoare ucraineni pe lângă un program existent care a pregătit deja 10.000 de soldați pentru luptă.

Zelenski – îmbrăcat în obișnuita sa uniformă verde – a primit valuri de aplauze în timp ce a ținut un discurs istoric atât în fața camerei inferioare, cât și a celei superioare a parlamentului britanic, în ceea ce este doar a doua sa călătorie în străinătate de la începutul războiului.

„Fac apel la voi și la lume… pentru avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”, a spus el.

Biroul premierului Rishi Sunak a declarat că acesta l-a însărcinat pe secretarul apărării cu „investigarea avioanelor pe care am putea să le oferim, dar, pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt”.

Între timp, noua pregătire din Marea Britanie „va asigura că piloții vor fi capabili să piloteze în viitor avioane de luptă sofisticate la standardele NATO”, se arată într-o declarație anterioară a biroului lui Sunak.

Liderul ucrainean, întâlnire cu regele Charles al III-lea

La Londra, Zelenski a purtat discuții cu Sunak și s-a întâlnit, de asemenea, cu regele Charles al III-lea – căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

El a vizitat apoi trupele ucrainene care beneficiază de pregătire militară în Dorset, în sud-vestul Angliei, înmânând câtorva dintre ele medalii de serviciu.

Vorbind alături de Zelenski în fața unui tanc britanic, Sunak a declarat că „nimic nu este exclus” pentru Ucraina – inclusiv avioane de luptă.

„Bineînțeles că acestea fac parte din conversație”, a spus el, dar s-a abținut de la a oferi un angajament concret de a furniza avioane de luptă.