03 mai 2023 | 16:36

Zelenski merge în Berlin, la invitația lui Olaf Scholz

ULTIMA ORĂ
Zelenski merge în Berlin, la invitația lui Olaf Scholz

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va zbura în Germania pe 13 mai, a confirmat miercuri poliția berlineză pentru Der Tagesspiegel.

Zelenski, vizită în Belin

BZ Berlin a relatat anterior, citând surse, că, după ce va ateriza la Berlin pe 13 mai, a doua zi, șeful statului ucrainean va fi primit oficial de cancelarul german Olaf Scholz, după care va avea loc o conferință de presă.

Vestea vine la scurt timp după ce s-a raportat că Zelenski a sosit în Finlanda pentru o vizită surpriză.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va călători la Berlin pe 13 mai, la invitația cancelarului german Olaf Scholz, iar a doua zi va merge la Aachen pentru a primi premiul Charlemagne 2023, au anunțat miercuri poliția și presa.

Onoruri militare pentru liderul ucrainean

Potrivit unui raport al cotidianului berlinez Tagesspiegel, Zelenski va fi primit de Scholz cu onoruri militare înainte de a zbura spre Aachen, în vestul Germaniei.

„La invitația cancelarului federal, președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este așteptat să efectueze o vizită oficială la Berlin și Aachen în perioada 13-14 mai”, a precizat poliția federală într-un comunicat transmis agenției Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să confirme vizita, spunând doar că numirile lui Scholz sunt anunțate în fiecare vineri pentru săptămâna următoare.

Germania s-a mobilizat în sprijinul Ucrainei după invazia rusă din februarie anul trecut, impunând sancțiuni Moscovei, alături de alți parteneri occidentali, și trimițând ajutoare și arme Kievului.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție înainte de o contraofensivă iminentă menită să respingă forțele de invazie rusești.

În ianuarie, Germania și Statele Unite au anunțat planuri de a furniza tancuri de luptă avansate Ucrainei, după săptămâni de impas diplomatic pe această temă, deși Berlinul a refuzat până acum cererile Kievului pentru avioane de luptă avansate.