Zelenski, apel către Germania, în marja reuniunii de la Ramstein: „Dacă aveți tancuri Leopard, atunci dați-ne-le”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un apel direct la tancuri în cadrul unor discuții crâncene la care au participat zeci de aliați occidentali în sudul Germaniei.
SUA și națiunile europene au promis deja mai multe arme.
Dar Zelenski le-a spus miniștrilor apărării de la baza aeriană Ramstein: „Sute de mulțumiri nu înseamnă sute de tancuri”.
Biden: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”
Președintele american Joe Biden a răspuns, vineri, dacă susține trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, afirmând că țara va primi „tot ajutorul” de care are nevoie pentru a lupta împotriva trupelor rusești.
La ieșirea de la un eveniment de la Casa Albă, Biden a spus: „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, când un reporter l-a întrebat dacă susține obiectivul Poloniei de a trimite tancurile de fabricație germană în Ucraina.
Germania s-a confruntat cu o presiune tot mai mare pentru a trimite tancurile sale Leopard 2 în Ucraina, dar la sfârșitul reuniunii de vineri nu se angajase încă să le furnizeze.
Națiunea se afla, de asemenea, sub presiune pentru a permite altor țări să furnizeze Ucrainei propriile tancuri Leopard.
În conformitate cu legislația germană, guvernul de la Berlin ar trebui să își dea acordul înainte ca țări precum Polonia sau Finlanda să se angajeze să le reexporte.
Vorbind după întâlnire, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că speră că formarea unei coaliții pentru a sprijini Ucraina se va încheia „cu succes”.
Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat anterior reporterilor de la Ramstein: „Niciunul dintre noi nu poate spune astăzi când va exista o decizie pentru tancurile Leopard și cum ar putea arăta această decizie”.
Întâlnire crucială la Ramstein
Colegii din domeniul apărării din peste 50 de țări s-au adunat vineri la baza aeriană, la o zi după ce mai multe națiuni au promis mai multe echipamente pentru a ajuta Ucraina să respingă alte campanii ale Rusiei. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a spus că este timpul să „săpăm mai adânc”.
După aproape 11 luni de război al Rusiei în Ucraina, militarii NATO cred că Moscova plănuiește o nouă ofensivă de primăvară, cu un număr de trupe sporit de o mobilizare parțială de la sfârșitul lunii septembrie.
Oficialii occidentali văd o potențială „fereastră de oportunitate” în următoarele săptămâni pentru ca Ucraina să respingă forțele rusești. Aceștia spun că Moscova duce lipsă de muniție și de trupe antrenate – în ciuda eforturilor de refacere a stocurilor și de mobilizare a unor forțe suplimentare.
La rândul său, Rusia a avertizat cu privire la o implicare tot mai mare a NATO, atât directă, cât și indirectă, în conflict. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că trimiterea de tancuri nu ar schimba cursul conflictului, ci ar „crea mai multe probleme pentru Ucraina și poporul ucrainean”.
Marea Britanie a anunțat deja că va trimite 14 tancuri de luptă Challenger 2. Dar Kievul vrea mai multe tancuri, iar secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că speră că cei 50 de aliați „vor auzi cu toții mesajul că deblocarea tancurilor face parte din 2023”.
Tancurile Leopard ale Germaniei sunt esențiale în această ecuație. Acestea sunt mai abundente decât tancul britanic și sunt operate de peste o duzină de alte națiuni.
Înaintea reuniunii de la Ramstein, Zelenski a criticat atitudinea ezitantă a Germaniei în ceea ce privește trimiterea de tancuri, asigurând Berlinul că Leopardurile vor fi folosite doar în autoapărare și nu vor trece prin Rusia. „Dacă aveți tancuri Leopard, atunci dați-ne-le”, a declarat el la televiziunea publică germană.
Ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski a indicat vineri că Varșovia ar putea fi pregătită să furnizeze Ucrainei Leopards indiferent de opiniile Berlinului.