Mulți dintre noi se simt incomod în preajma anumitor obiecte, situații sau animale. S-ar putea să nu ne placă păianjenii sau lifturile, dar le putem tolera. S-ar putea să detestăm vorbitul în public, dar o putem face atunci când trebuie.
Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, un anumit lucru sau o anumită situație provoacă atât de multă frică, încât facem eforturi mari pentru a o evita și suferim consecințe. În acest caz, este posibil să avem o fobie specifică. Specialiștii spun că este sănătos să ne înfruntăm fricile, dar trebuie să avem grijă la acest aspect. Nu am vrea să facem infarct, în timp ce mâncăm legume.
Ergofobia
Ergofobia este frica de muncă sau de locul de muncă. Nimănui nu îi place în mod deosebit să muncească, dar unii chiar se tem de acest lucru. Psihologii cred că este o combinație de temeri, cum ar fi eșecul la sarcini, anxietatea socială și vorbirea în public.
Somnifobia
Cunoscută și sub numele de hipnofobie, este frica patologică de a adormi. Adesea poate fi rezultatul faptului că oamenii simt că își pierd controlul în somn și se știe că și coșmarurile provoacă acest lucru.
Tricofobia
Unii oameni pot fi îngroziți de părul de pe propriul corp. Persoanele cu această fobie se tem adesea de părul altor persoane și uneori chiar de părul de animale. Ei pot evita persoanele cu șuvițe groase, creț sau, pur și simplu, se tem de părul subțire. Unii pot crede că părul este murdar și că contactul cu acesta i-ar putea îmbolnăvi. Alții dezvoltă această fobie după ce se luptă cu probleme ale scalpului sau căderea părului.
Ecofobia
Este frica de case, de a fi într-o casă, de împrejurimile casei și de anumite articole dintr-o casă – fie că este vorba de prăjitorul de pâine, de cuptor, de frigider sau de mașină de spălat vase.
Panfobia
Această frică generalizată descrie condiția de a se teme de orice și este adesea descrisă ca fiind în mod constant teama de un „rău vag și persistent necunoscut”.
Ablutofobia
Ablutofobia este frica persistentă, anormală și nejustificată de a face baie, de a te spăla sau curăța.
Spectrofobia
Este frica de oglinzi. Această frică poate proveni din idei superstițioase despre oglinzi, probleme de imagine de sine sau scene din filme de groază.
Hippopotomonstrosesquippedaliophobia
Aceasta este frica de cuvinte lungi. Cine a inventat acest termen avea un simț al umorului „distractiv”. Cunoscută și sub denumirea de sesquipedalofobie, această frică poate fi explicată mai bine de fobia socială, deoarece implică adesea teama de a te face de rușine atunci când pronunți cuvinte lungi.
Lachanofobia
Este frica de legume. Nu, asta nu îl descrie pe copilul tău de cinci ani care refuză broccoli-ul din farfurie, până când nu îi dai desert. Persoanele cu această fobie pot îndura o anxietate extremă atunci când văd sau chiar atunci când se gândesc la legume. O persoană lachanofobă e posibil să fi fost nevoită să mănânce legume în copilărie, chiar dacă nu i-a plăcut gustul (de exemplu, spanac) și a fost poate chiar pedepsită pentru că nu și-a mâncat legumele. Deci, totuși, nu îți obliga copilul să mănânce legume dacă nu vrea, că poate dezvoltă această fobie mai târziu, ca adult.
Nomofobia
Frica de a fi fără telefon. În ultima vreme, suntem din ce în ce mai conectați cu telefonul nostru, până la stadiul de dependență. Aceasta este o fobie cu care cei mai mulți dintre noi pot empatiza, deși probabil că nu simțim anxietate intensă și persistentă în legătură cu simpla idee de a fi fără telefon, de a avea o baterie descărcată sau de a nu avea un serviciu de telefonie mobilă.