Xi Jinping anunță „marele zid de oțel” al Chinei. „Să avansăm în mod hotărât procesul de reunificare națională”
Liderul Chinei, Xi Jinping, a promis luni să consolideze securitatea națională și să transforme armata într-un „mare zid de oțel”, în primul său discurs din cel de-al treilea mandat de președinte, care a creat un precedent.
Vorbind la închiderea reuniunii anuale a parlamentului chinez, Xi a subliniat necesitatea de a moderniza în mod cuprinzător apărarea națională și armata.
„Marea întinerire a națiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil”.
„Trebuie să transformăm Armata Populară de Eliberare într-un mare zid de oțel care să protejeze în mod eficient suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”, a declarat Xi în fața celor aproape 3.000 de delegați ai Congresului Național al Poporului (CNP).
Xi, în vârstă de 69 de ani, a fost aprobat în unanimitate de către CNP ca președinte al Chinei pentru încă cinci ani, în cadrul unui vot coregrafic și ceremonial, vineri, ceea ce îl face pe Xi șeful de stat al Chinei comuniste cu cea mai îndelungată vechime în funcție de la fondarea acesteia în 1949.
La începutul discursului său de luni, Xi le-a mulțumit delegaților pentru renumirea sa.
„Este pentru a treia oară când îmi asum înalta funcție de președinte. Încrederea poporului este cea mai mare forță motrice pentru mine pentru a merge înainte și, de asemenea, o responsabilitate grea pe umerii mei”, a spus el.
La fel ca în numeroasele sale discursuri anterioare, Xi a adoptat un ton naționalist, citând greutățile pe care China le-a suferit din partea „puterilor străine agresive” în epoca modernă și menționând modul în care Partidul Comunist a condus țara pentru a „șterge umilința națională”.
„Poporul chinez a devenit stăpânul propriului său destin”, a spus el. „Marea întinerire a națiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil”.
Reunificarea cu Taiwanul
Potrivit lui Xi, „esența” acestei întineriri este „unificarea națională”, și anume „reunificarea” Taiwanului cu China continentală.
Partidul Comunist Chinez revendică democrația autonomă din Taiwan ca parte a teritoriului său, deși nu a controlat-o niciodată, și refuză să excludă folosirea forței.
Sub conducerea lui Xi, Beijingul a intensificat presiunea economică, diplomatică și militară asupra democrației insulare. Invazia Rusiei în Ucraina, pe care Beijingul nu a condamnat-o, a sporit, de asemenea, temerile că Xi ar putea căuta să facă ceva similar în anii următori.
„Trebuie să promovăm în mod activ dezvoltarea pașnică a relațiilor dintre cele două maluri ale strâmtorii, să ne opunem cu fermitate interferențelor forțelor externe și activităților separatiste ale Taiwanului și să avansăm în mod hotărât procesul de reunificare națională”, a declarat Xi în aplauzele puternice din Marea Sală a Poporului.
Xi a cerut, de asemenea, China să coordoneze mai bine dezvoltarea și securitatea.
„Securitatea este fundamentul pentru dezvoltare, stabilitatea este condiția prealabilă pentru prosperitate”, a spus el.
În primul său deceniu la putere, Xi a declanșat reforme radicale în armata chineză pentru a o transforma într-o forță de luptă modernă și a transformat marina în cea mai mare din lume.
Bugetul militar anual al Chinei va crește cu 7,2% în acest an, ajungând la aproximativ 224 miliarde de dolari, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice și a unei curse regionale a înarmării.
De asemenea, el și-a consolidat controlul atât asupra armatei, cât și asupra brațelor militare și civile ale guvernului, devenind cel mai asertiv și dominant lider chinez din ultima generație.
Accentul pus pe consolidarea securității și a armatei vine în contextul în care relațiile Chinei cu Statele Unite sunt blocate în cel mai scăzut punct din ultimele decenii, cu tensiuni care au crescut vertiginos în sectoare de la comerț și tehnologie la geopolitică, în special în ceea ce privește viitorul Taiwanului.
Săptămâna trecută, în remarci neobișnuit de directe, Xi a acuzat SUA că au condus țările occidentale să „limiteze și să suprime” China și să-i aducă „provocări severe fără precedent”.
Noul ministru de externe al lui Xi, Qin Gang, a avertizat că, dacă SUA nu „frânează”, cele două superputeri vor coborî cu siguranță în „conflict și confruntare”.